In 2014 verscheen het boek Brood uit eigen oven van Levine van Doorne met daarin 50 recepten voor allerlei soorten brood. Met dat boek kan iedereen de stap maken van doorsnee hobbybroodbakker naar een echt goede broodbakker. Levine deelt haar tips en recepten ook op haar blog Uit de keuken van Levine en geeft workshops broodbakken. Die workshops zijn overigens erg populair dus wie er aan mee wil doen moet zich bijtijds inschrijven.

Na het succesvolle eerste boek is er nu “Meer brood uit eigen oven”. Wie Levine als broodbakster kent weet dat ze een pietje precies is. Haar recepten kloppen altijd en als je precies doet wat er staat lukt het bij jou thuis ook altijd. De recepten van Levine zijn helder en duidelijk en je kunt er alle kanten mee op. Wil je een gistbrood bakken? Of een brood met voordeeg of een desembrood? Levine heeft hele handige omrekentabellen maar heeft het rekenwerk vaak al voor je gedaan!

Als je aan dit boek (of het eerste) van Levine begint dan is het advies om eerst de inleiding en de tips goed door te lezen. Daar leer je namelijk heel veel van en veel van die kennis heb je echt nodig als je later aan het bakken slaat. In dit tweede boek Meer brood uit eigen oven komen weer de heerlijkste broden voorbij. Van ‘gewoon’ (er is niets gewoon aan een goed brood) Volkorenbrood tot Chocoladebrood met cacaonibs, amandelen en gedroogde kersen. Of Brood met abrikozen en pistachenoten. Een mooi Vlechtbrood of een Krentenroggebrood. In het hoofdstuk Over de grens komen we Stokbrood en bijvoorbeeld ook Bagels met rozijnen en cranberry’s tegen. En dan het hoofdstuk Voor de lekkere trek; je zou er zo aan beginnen. Kokosbroodjes met witte chocolade en macadamia’s of Kaneelbroodjes met geroosterde hazelnoten. Ik weet nu al dat hier de Broodtaart met sjalotjes en gruyère zeker een keer gebakken gaat worden.

Ook dit boek is weer prachtig uitgevoerd. Een stevige hardcover met mooi dik papier en erg mooie foto’s. Ook veel stap voor stap foto’s en dat maakt een recept nog duidelijker. Wie graag brood bakt of zich daarin wil bekwamen heeft aan de boeken van Levine van Doorne alles wat daarvoor nodig is.

Forte Culinair – €24,95 – ISBN 9789462501188

Koop bij bol.com