Het boek Broodjes van Sam & Joris.

Inkijkexemplaar op bol.

Het lekkerst bij thuiskomst van vakantie? Het eerste broodje kaas. Goed brood, met harde korst en zachte binnenkant, of juist een zacht puntje (met kroket of pom!), of een getoaste plak brioche met een lik gezouten boter… In dit boek leer je hoe je het allerlekkerste brood zelf bakt en vervolgens belegt. In zes hoofdstukken verkennen Samuel Levie en Joris Bijdendijk 52 overheerlijke tosti’s, sandwiches, tartines, gevulde broodjes, puntjes en zoete broodjes: van croque monsieur, tamago-sando, toast kannibaal en worstenbroodjes tot een uitsmijter shakshuka, een broodje gezond, bal of kroket en voor de zoete trek cinnamon buns en zelfs een broodje ijs.

Uit het boek Broodjes van Sam & Joris van Joris Bijdendijk & Samuel Levie vandaag het recept van een tosti met remeker, kimchi en gochujangketchup. Het recept verwijst naar de recepten om zelf ketchup en kimchi te maken maar die kun je natuurlijk ook kant en klaar kopen.

Voor één broodje:

REMEKER, KIMCHI EN GOCHUJANGKETCHUP

·         3 EETL. KETCHUP (ZIE BLZ. 29)

·         1 EETL. GOCHUJANG

·         (AZIATISCHE SUPERMARKT)

·         2 SNEDEN BROOD VAN CA. 1½ CM (ZIE BLZ. 19)

·         BOTER, OM TE BESMEREN

·         4 FLINKE PLAKKEN REMEKER-KAAS

·         2 EETL. KIMCHI, UITGELEKT (ZIE BLZ. 29)

Meng in een kom de ketchup met de gochujang en zet opzij.

Besmeer van elke boterham 1 zijde met een dun laagje boter. Verhit een koekenpan op laag vuur en leg de sneetjes er met de boterzijde naar onder in zodra de pan warm is. Zo kan het brood alvast iets krokant worden, dit duurt wat langer dan het smelten van de kaas.

Beleg tijdens het bakken 1 snee met plakken kaas tot net binnen de rand. Leg daarop de uitgelekte kimchi. Leg de andere boterham op de kimchi, met de bakzijde naar boven, en bak de tosti goudbruin. Keer regelmatig tot de kaas gesmolten is en de buitenkant goudbruin. Als de kaas er aan één van de zijkanten uitdruipt, kun je de tosti even op z’n zij bakken zodat die kaas krokant wordt.

Als je een boterliefhebber bent (zoals wij), bestrijk dan de tosti achteraf nogmaals met een klein beetje boter. Eet met de gochujangketchup.

Broodjes van Sam & Joris | Joris Bijdendijk en Samuel Levie
Nijgh Cuisine | €25,–
ISBN 9789038815282
Fotografie: Saskia van Osnabrugge, met medewerking van Maaike Koorman