Leer het van de meester
Een ding is zeker: je drinkt je kopje koffie nooit meer gedachteloos als je dit doorwrochte werk van James Hoffmann hebt gelezen. James is wereldkampioen barista en koffie expert. Een mooi gebonden en handzaam formaat boek voor de koffieliefhebber die meer uit z’n bakkie wil halen.
Koffie is een mondiaal bekend drankje waar velen een speciaal gevoel bij hebben. Het kan een hartversterker, een ‘bakkie troost’, een hulp bij nuchter of wakker worden of een heerlijke gewoonte zijn. Voor steeds meer mensen is het echter een serieuze zaak geworden, zeker sinds er veel trends zijn ontstaan rondom het drinken van koffie buiten de deur en dus ook thuis.
In dit boek deelt James Hoffmann zijn kennis en kunde met je om betere koffie te zetten. Het werk is opgebouwd uit zes hoofdstukken. Het is direct duidelijk dat hij begint bij het begin: Zo koop je goede koffie. James vertelt je over de versheid en houdbaarheid van koffie, over bonen versus gemalen koffie, over het bewaren van dit bruine goud en waar je het het beste kunt kopen.
Over smaak valt niet te twisten. Of toch wel? Lees het mooie verhaal over hoe het verwerkingsproces van de koffiebes de smaakt bepaalt. Er zijn, net als dat bij wijn geldt voor de druiven, veel verschillende soorten bessen die natuurlijk ook smaakbepalend zijn.
Het tweede hoofdstuk gaat over wat je nodig hebt voor goede koffie. Water bijvoorbeeld. Dat Hoffmann hier tien pagina’s voor uittrekt vat de importantie van water wel samen, denk ik. Ook de koffiemolen krijgt ruim baan en dan zijn er nog allerhande al of niet noodzakelijke accessoires die de revue passeren. Voor een lekker bakje koffie kun je heel wat uit de kast, of in huis, halen.
En dan, als de basis is gelegd, is het tijd voor het échte werk: proeven! Begrijpen wat je proeft. James legt je stap voor slok uit om je te helpen een betere proever te worden, mocht je daaraan twijfelen. Hij geeft een handig proefformulier waarop je waardes kunt noteren, zoals het aroma, de aciditeit, zoetheid, body en de nasmaak.
In hoofdstuk vier gaan we koffiezetten. Welke malingen gebruik je voor welke toepassing? Hoe verander je de extractie van je gemalen koffie? Wat is een goede temperatuur voor welke branding? En waarín zet je de koffie? In een cafetière, de V60 of andere opschenkmethodes?
IJskoffie is een klein maar fijn hoofdstukje als je van dit coole drankje houdt. Daarna als een speer naar hoofdstuk 6: Espresso! Dit drankje vraagt om een totaal andere techniek als ‘gewone’ koffie. In essentie ook veel moeilijker te bereiden, volgens Hoffmann. Espresso draait, in tegenstelling tot veel andere dingen in het leven, om weerstand te creëren. Het heeft allemaal te maken met de hoeveelheid koffie, maalgraad, hoeveelheid vloeibare espresso en doorlooptijd. En heel veel ‘finetunen’. Ook komt aan bod hoe je een espressomachine koopt, onderhoudt en gebruikt. Hoe je melk opschuimt en waarom.
Tot slot trakteert James je op 13 smaken om te maken. Van espresso tot Americano, van Cortado tot Caffé Corretto.
Zoals ik al zei: na het lezen van dit werk drink je nooit meer zomaar een kopje koffie. U bent gewaarschuwd. Het is een boek voor de ware (aspirant) liefhebber, voor de koffiedrinker die alles wil weten, beter wil leren proeven en het heerlijkste kopje koffie wil kunnen zetten. Een goed leesbaar en grondig werk van een kenner.
Hoe maak je thuis de beste koffie | James Hoffman
Fontaine Uitgevers | €24,99
ISBN 9789464042481