Het boek Rotterdam Chinatown over het culinair erfgoed van Katendrecht en Asian Glories.

Inkijkexemplaar uitgever bekijken

Het boek Rotterdam Chinatown heeft als ondertitel “Het culinair erfgoed van Katendrecht en Asian Glories”. Het boek is echter veel meer dan dat. Het is ook een uitgebreide geschiedenis en een blik op de toekomst van de Chinese culinaire cultuur en de Chinese (en Chinees Indische) horeca in Nederland. Rotterdam Chinatown begint met de geschiedenis van de Chinezen en Kapenezen (geboren en getogen Katendrechters). De verhalen geven, samen met de vele oude foto’s, een beeld van een tijd die voor veel mensen niet altijd even makkelijk was. De manier waarop Chinezen behandeld werden en dan met name de oudere die voor werkgevers niet meer interessant waren, is ronduit schandalig. Ook de  woonomstandigheden waren bepaald niet ideaal te noemen.

In 1922 opent het eerste Chinese restaurant van Nederland met de naam Chow Kok Low. Het zou nog wel heel wat jaren duren voor de Nederlander de smaak van deze keuken ging waarderen. Maar als dat eenmaal het geval is gaat het ook snel. In de jaren 70 is 80% van de restaurants in Nederland een Chin.Ind.Spec.Rest. En nee, dat schrijf je niet voluit. De Chinese keuken in Nederland is niet authentiek maar heeft zich in de loop van de jaren ontwikkeld en aangepast aan de Nederlandse smaak en is verweven met de Indonesische keuken die door de Indische Nederlanders meegenomen werd naar het ‘vaderland’ waar velen nog nooit waren geweest.

Na het eerste hoofdstuk ‘De eerste Chinezen op de Kaap’ volgt het hoofdstuk ‘Vanuit Penang en Hongkong naar Nederland’. Met dat hoofdstuk begint de geschiedenis van Shun Po Fan (iedereen noemde hem Popo) en Jenny Loh die na heel wat banen in de horeca uiteindelijk het restaurant Asian Glories begonnen. Asian Glories werd een restaurant waar veel vaste gasten en top-koks graag vertoefden. In een aantal korte teksten vertellen mensen die Popo en Jenny goed gekend hebben over deze twee bijzondere mensen en de invloed die zij hadden op hun omgeving. Popo en Jenny hebben veel plannen voor de toekomst maar de ramp met de MH17 maakt daar op 17 juli 2014 een einde aan. Ook de moeder van Jenny komt om het leven. Hun zoon Kevin Fan zet het restaurant voort.

Dat klinkt zo simpel maar het uitgebreide verhaal van Kevin laat een heel ander beeld zien. Het is een hele strijd geweest om een zo groot verdriet te verwerken en tegelijk een zaak op hetzelfde niveau  draaiende te houden als voorheen. Daar komt nog meer bij want het huis van Jenny en Popo moest ook opgeruimd worden en de administratie en alle papieren rompslomp waren er ook nog. Kevin besluit in het huis van zijn ouders te gaan wonen. Het lukt hem om het hoofd boven water te houden maar vraag niet hoe. Het is een heel aangrijpend verhaal.

Voor we bij dat verhaal aankomen krijgen we eerst nog een uitgebreide inkijk in ‘De eeuwenoude culinaire tradities van China’ gevolgd door ‘Nederland verchineest’. Hoofdstukken om van te smullen. En allemaal nog steeds rijkelijk voorzien van  fotomateriaal. Na Kevins verhaal lezen we uitgebreid  het hoofdstuk ‘Bij Jenny eten’. Veel top-koks brengen een ode aan Asian Glories en Jenny en Popo. Herinneringen die deze mensen en het restaurant dat zij hebben opgebouwd tot eer strekken.

Als laatste lezen we over ‘De vele Chinese keukens’ en daarin krijgen we een inkijkje in de verschillende eetgewoontes en bereidingswijzen van China en worden we onthaald op een kijkje in een aantal restaurants van de nieuwe generaties en hun specialiteiten. Rotterdam Chinatown sluit af met een gesprek met Kevin en zijn vrouw Helena. We lezen hoe zij en hun twee kinderen het nu maken. Als allerlaatste krijgen we een paar recepten van Popo en Kevin en natuurlijk zit daar het recept van de beroemde Dim sum van Popo bij.

Kennisnemen van elkaars (culinaire) cultuur zorgt ervoor dat we elkaar beter gaan begrijpen en dat is in de huidige tijd niet onbelangrijk. Rotterdam Chinatown is een fantastisch stuk culinaire geschiedenis en een prachtig boek. Een aanrader! Hulde.

Koop Rotterdam Chinatown bij voorkeur bij de uitgever waar je ook een inkijkexemplaar aantreft dat een goed beeld geeft van dit mooie boek. Klik hier om het boek te zien en te kopen.

Wie wil zien hoe Popo zijn beroemde Dim sum maakte kun je dat nog zien op Foodtube in het filmpje ‘In memoriam Asian Glories’.

Rotterdam Chinatown | Ellen Scholtens
Kyosei | €39,95
ISBN 9789083387956