Het boek grillen en chillen van Ilona de Wit

Link naar Bol

Ilona de Wit stond ooit bekend als “Bitterballenkoningin”. Dat zou ik nu, na het verschijnen van haar nieuwste boek Grillen & Chillen, graag willen veranderen in “De Smulkoningin”. Ilona woont, samen met haar man een aantal jaren op Curaçao en dat avontuur alleen al is de moeite van het volgen waard. Lees vooral haar blog Worstenbrood en wijn daarover.
In Nederland wordt heel veel gebarbecued maar op Curaçao kun je dat iedere dag doen. Ilona heeft in haar sociale mediaberichten dan ook de hashtag #elkedagisBBQdag. Waar het Ilona om gaat is dat zowel de gasten als zijzelf niet alleen lekker eten maar vooral een leuke en ontspannende tijd hebben en om dat te bereiken krijg je heel veel tips.

De eerste 25 pagina’s van Grillen & Chillen zijn gevuld met die tips en trucs en het is aan te raden om die eerst op je gemak eens door te nemen. Zelfs doorgewinterde barbecuers zullen er nog wat van leren. Vanaf pagina 25 gaan we de keuken in. Ik ga je niet vertellen wat de hoofdstukken zijn want die kun je, samen met de rest van de index, zien in het inkijkexemplaar en dat je hier op Ilona’s website kunt vinden.

Als je de index doorneemt dan valt het direct op dat Ilona geen barbecuer is die grote hompen vlees, meters spareribs en hele kippen op de grill legt. De titel is niet voor niets Grillen & Chillen. En dan vooral dat laatste. Er zijn hapjes vooraf en salades voor erbij die duidelijk vallen onder het ‘Chillen’. Op de grill treffen we groente maar zeker ook fijne vlees- en vishapjes aan. Ook aan de vegetariërs is gedacht met auberginekebab of een halloumispies met spruitjes en nog veel meer. In het rijtje burgers vond ik de ćevapčići bijzonder. Dat zijn gehaktrolletjes uit de Balkan. Uiteraard kun je heel veel van de recepten ook gebruiken als je geen barbecue hebt. Een grillpan of de grill van de oven geven weliswaar niet die speciale smaak maar het eindresultaat zal toch erg lekker zijn. En de vele bijgerechten en hapjes vooraf kun je bij iedere gelegenheid op tafel zetten.

Ook de zoetigheden en drankjes zijn niet vergeten. En vooral die drankjes zijn heel bijzonder. We zien een Awa di Lamunchi. Dat is een Curaçaose limoenlimonade die ook Nederlandse zomerdagen heerlijk zal verfrissen. En Sekanjabin. Dat is een Perzische limonade maar dan wel een hele bijzondere. Grillen & Chillen is duidelijk veel meer dan het doorsnee BBQ-boek met grote vuren, stoere mannen en halve koeien. Dit boek maakt duidelijk dat je fijne en soms zelfs verfijnde gerechten op en bij de barbecue kunt maken waar je gasten en ook zeker jijzelf van zullen smullen.

Het boek kopen doe je hier en wacht niet te lang want voor je het weet zit je ernaast.

of via Bol

Grillen & Chillen | Ilona de Wit
€29,50 + €2,95 verzendkosten binnen Nederland
ISBN 9789083360577