Met Mara Grimm ga je de wereld rond in Ontbijt. Ontbijt is een kookboek met noten en een literatuurlijst! Niet zo gek als je bedenkt dat Mara Grimm een culinair journalist is die Nederlands studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft over eten voor tijdschriften en ze maakt boeken voor en over restaurants. Haar voorlaatste boek DESIRE, over het leven van topkok Sergio Herman, was een dag na verschijning uitverkocht. En nu ligt er dus Ontbijt, ‘Recepten en verhalen voor in de ochtend’ zoals de ondertitel luidt.

We duiken eerst in de geschiedenis van de belangrijkste maaltijd van de dag. Wanneer is het ontbijt als maaltijd ontstaan? Wat is er sindsdien veranderd?

Je hoeft niet ver buiten de landsgrenzen te gaan om te ervaren dat ontbijtgewoonten nogal verschillen. De grote kom café au lait met een croissant, een full English breakfast en voor diegenen die wat verder weg zijn geweest met hun rugzak, misschien lassi in India of een fruit platter with banana tosti (armoe troef maar wel een lekkere fruitsalade op een verlaten Thais strand).

Dat maakt Ontbijt zo’n leuk boek. Maria Grimm neemt je mee op reis, geeft recepten van beroemde Chefs prijs en vertelt er ook nog eens achtergrondverhalen bij. Het boek is ingedeeld naar hoofdingrediënten zoals Eieren, Ontbijtgranen en Brood (uiteraard). Daarna wordt het al exotischer met Rijst, Soep & Noodles net als Groenten & Bonen bijvoorbeeld. Maar ook in de “gewoner” klinkende hoofdstukken staan interessante manieren om de dag te starten. Wat dacht je van een ontbijtpizza of kykeon, een soort drinkontbijt van de oude Grieken?

Wil je weten hoe je de ultieme baveuse omelet maakt of het perfecte spiegelei, pindakaas-met-geheim-ingrediënt van Jonnie Boer? Je vindt het allemaal. Of misschien ga je veel liever buiten de deur eten. Ook dan helpt Ontbijt met leuke suggesties die zich, helaas voor diegenen die er niet wonen, voornamelijk in Amsterdam bevinden. En zijn sommige recepten iets te heftig voor de vroege ochtend, wat let je om er een brunch of zelfs een brinner van te maken oftewel een breakfast for dinner.

Carrera Culinair – ISBN 9789048829224 – €25,00