Superdiners David BezHet leven van David Bez is radicaal veranderd sinds hij gezonder eet. Hij was ontwerper, maar is nu auteur van drie kookboeken (Supersalades, Superstarters en Superdiners) en eigenaar van een lunchcafé in Londen. De omslag in zijn leven kwam door zijn hernieuwde liefde voor groente en fruit, die hij met iedereen wilde delen op de sociale media. In de boeken die volgden, vertelt hij al even enthousiast welke geweldige gerechten je kunt maken met voornamelijk groente en fruit. En als je wilt weten wat David Bez bedoelt met een ‘lekkere, voedzame, vullende en toch lichte lunch’ dan zou je naar zijn lunchcafé PrideKitchen in Londen kunnen gaan. In eerste instantie maakte hij vooral salades maar toen het herfst werd, moest er volgens hem iets veranderen aan de kaart. Het werd tijd voor comfortfood, troosteten! Superdiners is een boek vol troosteten: warme, voedzame en vullende maaltijden die energie geven.

Het klinkt wellicht gek maar de soepen die de helft van het boek beslaan lijken ook wel wat op salade. De soepen bevatten weliswaar bouillon of roomsoep en warme groenten maar worden daarnaast ook voorzien van rauwe groenten en een salade-achtige garnering zoals noten of zaden.

De voedzame maaltijden in het tweede deel van het boek krijgen een saus of dressing. Bez geeft wel aan dat de bepaalde ingrediënten zoals groenten, rijst of peulvruchten gekookt, geroosterd of gestoomd moeten worden maar niet of ze warm of koud gegeten moeten worden. Je kunt dus zelf bepalen of je een koude maaltijdsalade of een warme maaltijd eet.

En dan gebeurt het: David Bez komt met een boek vol verrassende nieuwe combinaties zoals je nog nooit gezien hebt. Wat dacht je van een soep met halloumi met gerst, pompoen en bietjesroom? Of een met worst, rijst, radijs, komkommer & kimchi? Of een warme maaltijd met boerenkool, mozzarella, pompoen, bloemkool & pesto? Of een salade van boekweit, doperwt, avocado, paddenstoel en mosterd met een garnering van rode tuinkers? En ga zo maar door. Je kunt bijna niet anders dan net als hij net zo enthousiast worden over groente. Dankzij de prachtige foto’s krijg je meteen zin om te gaan eten. Wat ziet alles er mooi en kleurrijk uit.

Als je aan de slag gaat met Superdiners is het waarschijnlijk eerst even wennen. Op iedere bladzijde staat een foto van het gerecht op steeds hetzelfde witte bord met dezelfde achtergrond. Hieronder staat het lijstje met ingrediënten en hoe die bewerkt moeten worden. En dat is het. Voor de ervaren kok is dit ideaal, enkel de essentie en dat wat je wilt weten. Minder ervaren koks komen waarschijnlijk een heel eind door de ingrediënten klaar te maken volgens de aanbevolen bewerking en naar de foto te kijken.

Het fijne is dat Bez ook variatietips geeft voor het geval je de salade helemaal veganistisch wilt hebben of juist vis of vlees wilt toevoegen. Daarnaast is hij heel relaxed over aanpassingen aan zijn recepten. Hij biecht op dat hij vaak maar wat aanrommelt met de recepten en moedigt het juist aan als je je eigen voorkeuren volgt. En dat doen we graag!

Bekijk op bol.com

Superdiners – David Bez – Good Cook – ISBN 978 94 6143 175 2 – € 19,95