Caroline Lebar, art director van Karl Lagerfeld is veel meer dan een artistiek visionair op het gebied van mode. Om bij te komen van haar veeleisende baan heeft Caroline Lebar een weekendverblijf op het Franse platteland. Bij dat weekendverblijf hoort ook een boomgaard en uit die boomgaarden komt natuurlijk een rijke fruitoogst. Als ik zoiets lees dan zie ik direct groen van jaloezie en als je ziet wat Caroline maakt met dat fruit dan wordt die jaloezie ook niet minder.

Die rijke fruitoogst bracht haar ertoe om elke zondag een taart te bakken, geheel in de stijl en traditie van La Campagne. Taarten bestaan daar over het algemeen uit een eenvoudig korstdeeg gecombineerd met gebakken fruit of een koude vulling, gegarneerd met vers fruit. Simpel maar heerlijk. Niet te vergelijken met onze lokale, vaak zware toppers als mokkataarten en rijstvlaaien.

Goed, een open vruchtentaart bakken kan iedereen zou je zeggen, er veertig in een boek bundelen lijkt dan ook een tikje overdreven. Zo niet de taarten van Caroline. Want ogenschijnlijk simpel te bereiden, de opmaak van haar taarten maakt hét verschil. Kunstwerkjes zijn het, stuk voor stuk. Daaruit spreekt de ware creatieve meester.

Achterin een aantal recepten voor basisdegen variërend van een simpel korstdeeg tot een snel bladerdeeg op basis van roomkaas. En laat me benadrukken, bij dit soort simpele taarten vormt de bodem de sleutel tot het succes, naast het gebruik van goede kwaliteit fruit. Wat mij overigens wel verraste was dat ze geen gebruik maakt van de “blindbakken” techniek. Maar, ik heb de recepten nog niet uitgeprobeerd, dus kan niet beoordelen of het werkt, zonder blindbakken. De resultaten zien er op de foto’s in ieder geval fantastisch uit, dus het zal wel goed zitten.

Waarom zou je haar boek aanschaffen? Bakken heeft iets magisch. Het maken van deeg, het uitrollen, het voorbakken, allemaal handelingen waar je heel ‘zen’ van wordt. Dan het uit de oven halen, de geur, het afkoelen en je maar net kunnen bedwingen niet een randje van de korst af te breken….:)  Maar het allermooiste moment, zeker met de taarten uit het boek van Caroline, is het presenteren van wat je gemaakt hebt. De titel ‘Elke zondag heerlijk taart’ verwijst naar de Franse traditie de zondagse familielunch af te sluiten met taart. Geweldige tradities, die t waard zijn om in ere te houden of om mee te beginnen. Dit boek levert in ieder geval de garantie voor veertig keer inspiratie én veertig keer de bewondering van je omgeving. Allez! Faites vos fours!

Elke zondag heerlijk taart – Caroline Lebar – Uitgever Forte Culinair – ISBN: 9789491853159 – € 14,95