Niet zo heel lang geleden hadden we “Tomaat, feestelijke gerechtjes om te delen” van Guillaume Marinette (lees hier de recensie) en nu is er “Taart uit de blender”. Het is leuk dat Guillaume zich over het algemeen op een bepaald ingrediënt stort of, zoals nu, op taarten. En niet zomaar taarten. Het zijn snel klaar taarten. Je doet alle ingrediënten in de blender en giet ze daarna in een taartvorm. Dan zet je hem in de oven en klaar ben je. Veel zoete taarten versieren we nog na het bakken. Maar een aantal kun je zo op tafel zetten.

En het bijzondere is dat er taarten zijn waarvan de zware ingrediënten, zoals het volkorenmeel, naar de bodem zakken en de zachte vulling boven komt drijven. Zo krijg je toch een taart met een stevige bodem en een zachte bovenkant. Er zijn 17 zoete taarten en 16 hartige. Het boek begint met vier klassiekers en gaat daarna door met taarten voor fruitfanaten. Bij de hartige taarten zijn er 8 voor veggies en 8 voor fijnproevers. Waarmee overigens niet gezegd is dat veggies geen fijnproevers zijn.

De taarten zien er allemaal even smakelijk uit en soms kun je gewoon niet geloven dat je zo makkelijk een mooie en smakelijke taart kunt bakken. Maar het is echt waar. Wel even een aantekening wat betreft het begin van ieder recept. Vrijwel ieder recept begint met 50 gram boter en 50 of 60 ml melk die je moet verwarmen en Guillaume doet dat door ze samen 5 minuten in de magnetron te zetten. Zelfs al zet ik mijn magnetron op de allerlaagste stand dan nog ontploft de keuken na 5 minuten vet en melk verwarmen. Dat verwarmen moet omdat je dan een veel luchtiger beslag krijgt. Maar mijn advies is om het gewoon in een pannetje te doen waar je even op blijft letten.

Bij de klassiekers zien we onder andere een taart met amaretti en karamel en een taart met pecannoot en basterdsuiker. De fruitfanaten kunnen los op onder andere taart met respectievelijk kers en pistache, abrikoos en rozemarijn, appel en speculaas of framboos met witte chocolade.
Ook als je geen veggie bent zal bij de hartige taarten de taart met courgette op z’n Indiaas je zeker aanspreken. Maar ook de kerstomaat en pestotaart of de wortel en komijntaart. Die met bloemkool en roquefort en die met ui en geitenkaas kunnen natuurlijk niet fout. Liever vlees of vis? Dan maak je de spinazie en zalmtaart of de kip en kerrietaart. Er is een raclette kaastaart en aardappeltaart met rauwe ham en bacon.

Dat zijn maar een paar van de allemaal even aantrekkelijke taarten die stuk voor stuk in een half uur op tafel staan. De hartige taarten zijn daarmee uitermate geschikt om als avondmaaltijd te dienen en je kunt vanzelfsprekend ook een punt meenemen in de lunch box.
Je kunt de index zien in het inkijkexemplaar waar je ook vast twee recepten cadeau krijgt. Voor wie graag bakt is dit een geweldig leuk boek. En voor wie denkt niet te kunnen bakken is dit het boek dat het tegendeel gaat bewijzen. Ook als culinair cadeau een aanrader.

Taart uit de blender – Guillaume Marinette – Karakter Uitgevers – ISBN 9789045216867 – €11,99