Het boek Hoe bak je alles glutenvrij van Becky Excell wil je zeker in huis hebben als je om welke reden dan ook glutenvrij moet eten. Becky Excell schreef eerder Hoe maak je alles glutenvrij.
Nigella Lawson gaf Becky de bijnaam “koningin van het glutenvrij bakken” en die naam verdient ze zeker. Becky woont en werkt in Londen en moet al sinds 2009 glutenvrij eten. Dat was in het begin niet makkelijk maar ze ging al snel op zoek naar alternatieven en ontwikkelde heel wat nieuwe recepten. In 2013 begon ze haar foodblog met glutenvrije recepten en ze heeft inmiddels op haar blog met de naam glutenfreecuppatea een indrukwekkend aantal bezoekers.

Becky kwam lang geleden tijdens een van haar reizen in een glutenvrije bakkerij terecht en was verrast wat daar allemaal prachtig opgestapeld lag. Ze zag versgebakken broden, vitrines vol met lekkernijen in de vorm van taarten, koekjes, gebakjes en alles was glutenvrij.
Ze voelde een mix van ongeloof, opwinding en pure vreugde. Hier had ze keuze uit zoveel soorten en smaken.
En hoe kun je deze vreugde beter overbrengen dan door te laten zien dat je je eigen keuken ook om kunt toveren tot een persoonlijke thuisbakkerij.

Als je glutenvrij eet vind je in dit leuke boek veel recepten om van te genieten en niemand zal zien dat het glutenvrije producten zijn. Je ziet diverse foto’s van baksels die eruitzien alsof ze uit een gewone bakkerij komen.
Becky Excell geeft genoeg tips en adviezen om je wegwijs te maken in het glutenvrij bakken van zowel zoete als hartige gerechten die, als je daar behoefte aan hebt, ook nog om te vormen zijn tot vegan of foodmap proof (een dieet wat veel gebruikt wordt bij mensen met darmproblemen).

In de inleiding zie je dat de indeling van de hoofdstukken duidelijk is (zie inkijkexemplaar). Zo geeft ze in een hoofdstuk een snelcursus bereiding glutenvrij eten en er is ook een hoofdstuk gewijd aan glutenvrije ingrediënten. Het boek bevat leuke recepten die je in menig ander niet-glutenvrij bakboek ook kunt vinden zoals een kokoslimoencake of eclairs met koffieroom en een appeltaart. Er zijn ook hartige recepten zoals naanbrood, pizzadeeg of gevulde pasteitjes. Als het een recept is waar je wat meer ervaring voor nodig hebt dan wordt dit duidelijk aangegeven zoals bijvoorbeeld bij het maken van croissants.

Glutenvrije bloem is tegenwoordig redelijk goed verkrijgbaar. Becky laat je in een standaardrecept zien dat je dit ook zelf kunt maken met o.a. rijstmeel, tapiocameel, aardappelzetmeel, maïzena en boekweitmeel. Zo kun je zelf makkelijk een voorraad aanleggen voor in je thuisbakkerij.
Al met al een bakboek waar je heel goed mee uit de voeten kunt als je glutenvrij wilt bakken.

Hoe bak je alles glutenvrij | Becky Excell
Uitgeverij Manteau | € 24,99
ISBN | 9789022338636