Als de regen met bakken uit de lucht komt en de wind door de bomen waait krijg ik zin om te bakken. Knus, huiselijk, kaneelgeur en zoetigheid, zalig. Het laatste boek van Laura Kieft, 50x Koekjes, komt dus goed van pas. Laura’s Bakery begon als blog, ze maakte een boek en toen nog een en nu dus 50x Koekjes, haar zevende titel. De opzet van het soft cover boek is simpel. Op alfabetische volgorde staan er vijftig koekjesrecepten in het bakboek. De inhoudsopgave is super handig. Op twee bladzijden zie je een foto van alle koekjes met hun nummer en paginanummer. Alles in één oogopslag.

koekjes

link naar Bol.com

De koekjes zelf zijn, naast bestaande populaire baksels van de blog, ook nieuwe en klassieke koekjes die ze nog niet eerder bakte. Denk aan stroopwafels, pecan pie en een koekje wat ik al heel vaak at (want ik heb schoonfamilie die daar woont), namelijk Vlaardingse ijzerkoekjes.

De eerste achtentwintig pagina’s zijn gewijd aan ingrediënten, de ongeschreven regels van het bakken, wat het verschil is tussen mixen, kloppen en spatelen plus koekjes tips. Laat je baksels bijvoorbeeld eerst vijf minuten op de bakplaat afkoelen want ze moeten nog even nagaren.
Bij alle recepten krijg je een bewaaradvies (mocht je de verleiding kunnen weerstaan om ze allemaal op te eten) en soms extra recepten via een QR code. Om de dulce de leche te maken die tussen de alfajores koekjes gaat, of de gingerbread kruiden die in de gingerbread koekjes gaan. Hou je telefoon dus bij de hand of zoek het van tevoren op. Sowieso is het helemaal doorlezen van het recept regel nummer 1, zo licht Laura aan het begin van 50x Koekjes toe. Vaak moet deeg minimaal een half uur rusten of soms zelfs een hele nacht. Beetje jammer als je daar achter komt als de visite over een uurtje op de stoep staat.

De 50x Koekjes recepten zijn zeer divers qua herkomst; verschillende regio’s en landen (cantuccini, ginger bread, alfajores, Friese dumpkes, Vlaardingse ijzerkoekjes). Wil je kano’s, haverkoeken, eierkoeken of gevulde koeken nu eens zelf maken in plaats van kopen? Je vindt ze allemaal in 50x Koekjes.

Laura gunt je tot slot nog een kijkje achter de schermen. Voor diegenen die willen weten hoe dat nou werkt een kookboek maken.

50x Koekjes – Laura Kieft – uitgever Forte Culinair – ISBN9789000385409 – €17,50