‘O. My. God. O. My. God. O. My. God.’
Tien minuten lang hoor ik niets anders dan dit. Het is duidelijk: Het Cookie Dough receptenboek van Olivia Hops heeft een liefhebber gevonden. Mijn bakgrage vijftienjarige, die dagelijks haar touch screen aflikt bij het bekijken van fried candy bars, freak shakes en andere guilty pleasures op Instagram, laat het boek niet meer los.

Tegenover elke healthy hype staat wel een volvette, met chocolate chips en discodip besprenkelde zoete rage. Met name in de Verenigde Staten zijn ze creatief op dit gebied en kan een ijsje, shake of taart altijd nóg bigger of regenboogkleuriger. Ook cookie dough is er populair: er zijn webshops, zoals Unbaked van Olivia, gespecialiseerd in het maken van koekjesdeeg dat je zonder te bakken kunt eten. En ook zijn er cookie dough bars, een soort ijssalons maar dan – je snapt ’m – met bollen deeg. Olivia droomde van een baan als sportjournaliste, maar toen ze die droom had gerealiseerd, was ze niet gelukkig en nam ontslag. Bakken deed ze graag en als zovelen begon ze met het online verkopen van wat er uit haar oven kwam. Heel geweldig ging dat niet. Totdat ze ergens een ijsje at. Met cakebeslagsmaak. Wie snoept er nou eigenlijk niet graag uit de beslagkom of eet het laatste restje deeg op? dacht ze. Het idee voor Unbaked was geboren.

In Olivia’s boek vind je 50 recepten voor verschillende soorten cookie dough en 25 ideeën om iets met het koekjesdeeg te doen. Je kunt er bijvoorbeeld brownies of truffels mee maken of het als vulling voor een taart gebruiken. Eigenlijk, zegt Olivia, kun je er alles mee behalve bakken. Het eetbare koekjesdeeg bevat namelijk geen ei of rijsmiddel. Wel zit er boter in, en suiker en bloem. Die bloem moet je goed verhitten in de magnetron om eventuele ziekmakers te doden, maar daarna is het deeg zelfs buiten de koelkast wekenlang  houdbaar.

Aan de basis kun je eigenlijk alles toevoegen. Chocolade natuurlijk, maar ook matchapoeder, kardemom, marshmallow fluff, appel, stukjes candy cane, likeur… In The Elvis cookie dough zit banaan, pindakaas en verkruimeld spek. En er is zelfs een recept voor honden. In plaats van bloem wordt ook wel een kant-en-klare bakmix gebruikt. Die zul je niet altijd in de winkel kunnen vinden, maar dan wordt er een alternatief genoemd. Voor de Graham crackers – ook zo’n typisch Amerikaans ingrediënt – krijg je als bonus een recept. En wil je je cookie dough vegan maken? Gebruik dan kokosolie in plaats van boter. Moeilijk te maken is smeuïg koekjesdeeg niet, het komt er vooral op aan goed te mixen, zegt Olivia. Dat ze gelijk heeft, weten wij inmiddels uit ervaring. De doelgroep hier in huis heeft nog 49 recepten over om te oefenen.

Bekijk op bol.com

Het Cookie Dough receptenboek: 75 ideeën voor deeg dat je zonder bakken kunt eten – Olivia Hops – Veltman Uitgevers – ISBN 97890 – €15,-