Met de titel van haar nieuwste boek Persiana elke dag verwijst Sabrina Ghayour naar haar zo succesvolle eerste boek Persiana. De in Iran geboren chef-kok en kookboeken auteur wordt ook wel de ongekroonde koningin van de Perzische keuken genoemd. Persiana elke dag is haar zesde kookboek en het laat zien dat de recepten van Sabrina ook nu weer bol staan van smaak en tegelijkertijd eenvoudig te maken zijn. De Perzische keuken is heel divers want Iran is een groot land en iedere regio heeft zo zijn eigen specialiteiten. Ze is ook wat verfijnder dan andere keukens in het Midden-Oosten.

Toch is er iets veranderd in de manier van koken en de gerechten van Sabrina. Dat komt doordat ze inmiddels getrouwd is en stiefmoeder is van twee jongens. En als je opgroeiende kinderen aan tafel hebt dan is het zaak om ook met hun smaak rekening te houden. Om nog maar niet te spreken van het feit dat je leven een stuk drukker wordt en het eten dus wat sneller klaar moet zijn. Het gevolg is dat Sabrina veel no-nonsensrecepten heeft geschreven die geschikt zijn voor een doordeweekse dag maar zeker ook tijdens een diner met vrienden op tafel gezet kunnen worden.

In het inkijkexemplaar kun je, naast een aantal recepten, zien wat de hoofdstukken zijn. We beginnen met Kleine gerechtjes en zien heerlijkheden als Kruidige loqmeh (= opgerold hapje). Dat zijn slawraps met champignons, sesamzaad, yoghurt en tamarindesaus. Sabrina’s ultieme tonijnsalade ziet er verrukkelijk uit. Haar Warme broodjes van bladerdeeg met feta, za’atar, tomaat en olijven zijn nu al een favoriet.
Als een recept vegetarisch of vegan is dan zie je dat in één oogopslag. Ieder recept wordt voorafgegaan door meer informatie of gewoon een leuke anekdote.

Wat ook weer heel fijn is, is het feit dat Sabrina bij ieder recept een advies geeft wat je er nog meer bij zou kunnen maken zodat ieder gerecht onderdeel kan zijn van een hele maaltijd.
Haar liefde voor groente steekt ze ook nu weer niet onder stoelen of banken. Zo maken we Aubergines met granaatappellak, pinda’s en lente-ui of Kruidige geroosterde knolselderij met honing, sinaasappel en pul biber. En ook de zoetigheden zien er weer zalig uit.
Het is een mooi en kleurrijk kookboek geworden voorzien van mooie foodfoto’s.

Voor de liefhebbers van de Perzische keuken en uiteraard voor de fans van Sabrina Ghayour is Persiana elke dag weer een feestje. Ook dit boek zal ongetwijfeld een succes worden. En terecht, want Sabrina heeft zichzelf weer overtroffen.

Persiana elke dag | Sabrina Ghayour
Good Cook | €27,50
ISBN 9789461432803