Je moet maar durven. Een kookboek maken via crowdfunding op Voor de kunst. Het is Joy Machool en Sebbe Poll gelukt! Dat is lef hebben en vergt doorzettingsvermogen. Ze hebben niet overwogen om een uitgever in te schakelen maar besloten het boek Echt koken helemaal zelf te maken (met hulp van wat mensen) en zonder ISBN-nummer uit te geven. Ik vind het een prestatie. En als je dan ziet wat een mooi glossy boek het geworden is dan kun je alleen maar hopen dat het een succes zal zijn.

We beginnen met wat kritische puntjes. Dan hebben we dat maar gehad. In het voorwoord lezen we dat Joy en Sebbe mensen echt willen leren koken. En dan hebben ze het niet alleen over beginnende koks of studenten maar ook over milieubewuste millennials, gepensioneerde levensgenieters, romantici, zakenlui, vleeseters en vegetariërs. Een kookboek voor iedereen dus. Want de bestaande kookboeken voldoen niet aan hun verwachtingen van hoe een kookboek mensen de keuken in moet krijgen. Wellicht hebben ze dan niet de goede kookboeken in handen gehad. Ze dachten in ieder geval ‘dat kunnen wij beter’ en ze leggen ook uit wat volgens hen echt koken is. Dat zijn grote woorden en als eindredacteur zou ik daar direct een streep door halen.
Dat ze geen doorgewinterde kookboekenmakers zijn blijkt uit het feit dat de ingrediëntenlijsten niet op bereidingsvolgorde staan. Een redelijke doodzonde in kookboekenland. Maar goed, hier laten we het bij.

 

De gerechten zijn voor iedereen goed te maken. Zeker ook voor de beginnende kok. Er wordt in de inhoudsopgave duidelijk aangegeven welke recepten vegetarisch zijn of makkelijk vegetarisch gemaakt kunnen worden. Het boek bevat drie hoofdstukken. Als eerste Lunchgerechten, daarna Hoofdgerechten en als laatste Happen. Let wel op de hoeveelheden. De heren schromen niet om hier en daar een heel brood in dikke plakken te snijden voor vier personen. Het zijn blijkbaar stevige eters. We zien gerechten als Zoete aardappelpannenkoek, Broodje met bonen en oesterzwammen, Zalmrisotto met venkel, Cashewnotencurry, Aziatisch-Mexicaanse roti en heerlijke happen als Aubergine-ricotta dip, Chorizo met tomaten tapenade en Gehaktballetjes met srirachasaus. Bij alle recepten staan tips en variaties. Het zijn wel smulpapen. Dat is duidelijk. De recepten zijn helder beschreven en prima te volgen.

En wat echt geweldig is, is het feit dat bij ieder recept een lege pagina hoort waar je zelf je aantekeningen kunt maken. Misschien noteer je daar de variaties die je bedacht hebt. Of de namen van de gasten voor wie je het gerecht maakte. Ook handig als je een recept wilt omrekenen naar meer of minder personen. Echt ieder kookboek zou aantekeningenpagina’s moeten hebben. Hulde dat ze daaraan gedacht hebben.
Absoluut het vermelden waard zijn de foto’s. Zeer professionele foodfoto’s gemaakt door Bente Knoppers. En uiteraard zien we Joy en Sebbe bezig in de keuken.

Eerlijk is eerlijk. Als ik uitgever was dan zou ik toch wel even goed kijken naar deze mannen en hun boek. Er zijn nog wel wat puntjes op de i te zetten maar dat komt wel goed. Ze zijn echt veelbelovend bezig.
Echt koken is nog verkrijgbaar en realiseer je goed dat je dan niet alleen een fijn kookboek in handen hebt waar je zeker veel uit zult maken maar ook een vrij uniek exemplaar. Niet zomaar overal verkrijgbaar, geen ISBN en wellicht raakt het vrij snel uitverkocht.

Je kunt het boek rechtstreeks bij Joy of Sebbe bestellen via Instagram. Je kunt ze vinden op @joymachool of @ebbesllop

Bij de volgende zaken is het boek ook verkrijgbaar (als ze nog gesloten zijn dan kun je bestellen via de webwinkel):

Hinkelman in Utrecht (is geopend)
De Utrechtse Boekenbar in Utrecht
Hoogstins in Amsterdam
De Kookboekhandel in Amsterdam
Van Manen aan Tafel in Leiden
Van der Velde op het Akerkhof en Van der Velde op de Grote Markt in Groningen