Yotam Ottolenghi en simpel dat lijkt een tegenstelling. Want hoe juichend we, terecht, ook zijn over zijn unieke smaakcombinaties, eenvoudig was het nooit. Je hebt óf een halve toko aan ingrediënten nodig óf  je zet de keuken in vuur en vlam met een poging tot gerookte aubergines. En nu is daar de nieuwste telg in zijn kookboekenoeuvre: SIMPEL. Een mooi en strak vormgegeven cover met reliëf en twee leeslinten.

SIMPEL

De titel alleen al nodigt uit tot een kritische blik. Volgens de achterflap staat SIMPEL voor Snel, Ingrediënten niet meer dan 10, Maak van tevoren, Provisiekast, Eenvoudiger dan je denkt en Lui. Alle gerechten voldoen aan minimaal één pictogram en vaak meer. In het eerste deel licht hij een en ander uitgebreid toe. De man die ons groenten op een heel andere manier leerde bereiden en de Midden-Oosterse keuken in onze huiskamers bracht belooft met minimale moeite maximale vreugde. En maakt hij dat waar?

Het is maar waar je mee vergelijkt natuurlijk. Je kunt heel eenvoudig bevroren frambozen pureren in de keukenmachine met wat poedersuiker, dan krijg je een soort sorbetijs. Bij Ottolenghi’s frambozenroomijs (icoontjes I, M en E) moet je wel wat meer handelingen verrichten: slagroom kloppen, pitjes zeven, een soort sabayon maken, alles door elkaar spatelen en 12 uur invriezen. Ik vermoed dat Yotam’s ijs lekkerder smaakt overigens, maar simpel?

Je kunt goede gerechten verwachten met typische Ottolenghi ingrediënten als avocado, harissa, ingemaakte citroen, za’atar en tahin. Er staan zeker eenvoudig te maken recepten in waarvoor je inderdaad niet meer dan 10 ingrediënten nodig hebt. De gevulde courgette met pijnboompittensalsa en bulgur met paddenstoelen en feta bijvoorbeeld. Deze twee recepten vind je in de Allerhande van september.
Je zult vaak wel even langs de Turkse winkel moeten maar met het basislijstje in huis (achterin het boek) kom je een heel eind. Ook de suggesties met menu’s voor doordeweeks, weekend en feestelijk zijn fijn. Hoewel ik me afvraag of we de doordeweekse maaltijden met onze gemiddelde van 20 minuten in de keuken redden. Het komt vooral neer op plannen en slim voorbereiden. Ook dat hoort bij ontspannen koken. De icoontjes wijzen daarin de weg (M, P en L).

Laten we het hele idee van eenvoudig of simpel even los, dan heb je gewoon een heerlijk kookboek in handen met zowel verrassende als klassieke recepten vol  gedurfde smaken. Een tafel vol mezzes of tapas zoals de limabonenpuree met muhammara, stoofpot van inktvis en paprika, lam met tahin en sumak. Daar word je toch heel gelukkig van om te delen met vrienden en familie. En wat maakt het dan uit dat je iets langer in de keuken staat. Ook de vegetariër en veganist vinden trouwens voldoende inspiratie in SIMPEL.

Mocht je eerdere boeken van Yotam Ottolenghi te ingewikkeld vinden dan zou ik zeggen, geef SIMPEL een kans. En voor de fans: hier ga je nog vaak uit koken!

Koop bij bol.com

Ottolenghi – SIMPEL – Fontaine Uitgevers – ISBN 9789059568266- €29,99