Wat een geweldige bron van inspiratie heeft Rukmini Iyer gevonden voor haar boek India Express. Haar ouders maakten in hun jonge jaren lange treinreizen door India en tijdens die reizen aten ze allemaal heerlijke dingen die van thuis waren meegenomen of door familie werden meegegeven. Maar ook werd er in de treinen zelf en in de stationsrestauraties heerlijk gegeten. Rukmini en haar ouders besloten om een van de vroegere treinreizen opnieuw te ondernemen en onderweg alles te proberen wat ze tegenkwamen en dat als inspiratie voor een nieuw kookboek te gebruiken.
Rukmini heeft zo haar eigen stijl van koken dus veel van de originele recepten zijn aangepast aan haar smaak en vooral vereenvoudigd. Want ze houdt nog altijd van zo lekker mogelijk eten met zo weinig mogelijk moeite en afwas.

De recepten zijn bijna allemaal vegetarisch of vegan en slechts een klein deel bevat vis. Want je kunt geen Bengaalse gerechten op tafel zetten zonder vis. Je ziet bij ieder recept direct of het vegetarisch/vegan is of niet. Maar liefst tien hoofdstukken vult Rukmini met heerlijke recepten. Ook nu zien we haar beroemde bakplaat- en eenpansgerechten. Want die afwas hè? Er is echter meer dan dat. In het inkijkexemplaar kun je de hoofdstukken en een aantal recepten zien. Ieder hoofdstuk begint met een inleiding en ook ieder recept is voorzien van een stukje extra informatie.

In het eerste hoofdstuk met snacks zien we drie soorten Chai. Dat is een soort thee maar dan anders. Eigenlijk heb ik me nooit zo verdiept in Chai maar dat gaat veranderen. Wat lijkt me dat lekker! En dan straks als het een stuk kouder is helemaal. Maar de bijbehorende hapjes mogen er ook zijn. Kaasringen met cheddar, komijn en nigellazaad; simpel gemaakt van bladerdeeg. Wil je eens een keer je havermout heel anders dan anders? Dan maak je zwarte-peperbananen met palmsuiker en havermout. Dat is een brunchgerecht. Net als de gekruide aardappelkoekjes met gebakken eieren en chiliboter. Ineens zag ik een recept voor romige kofta en ik dacht dat het een vleesgerecht was want ze lijken echt op gehaktballetjes. Zie de foto op de cover. Maar nee, Rukmini maakt kofta van paneer. Ook vertelt ze je hoe je zelf paneer maakt (simpel). Met die kofta’s maakt ze ook weer andere gerechten zoals een heerlijk rijstgerecht met saffraan waar ze de kofta’s bij serveert.

Er staan door het hele boek mooie foodfoto’s die je precies laten zien hoe het eindresultaat er uitziet. Ook krijgen we aan het einde een paar voorbeelden van menu’s. Zo kun je met gemak je gasten een Indiase maaltijd serveren. Ook bij de recepten zelf staat welke andere gerechten er goed bij zouden passen. Het ene recept is nog lekkerder dan het andere. Rukmini houdt niet zo van erg pittig eten dus wie graag een fijne milde Indiase maaltijd op tafel zet is bij haar aan het juiste adres.
India Express is wederom een geweldig fijn boek van Rukmini Iyer.

India Express | Rukmini Iyer
Becht | €24,99
ISBN 9789023017004