MangiamoAntoinette Coops is een gepassioneerde thuiskok en schrijft op haar blog, Italiaans koken met Antoinette, al jaren over de Italiaanse keuken. Dit doet ze vanuit het land zelf, ze is namelijk in 2001 voor de liefde geëmigreerd naar Italië. Ik struin graag rond op Antoinette’s blog, voor inspiratie en mooie plaatjes van lekker eten uit een heerlijk land.

Een blog is leuk, maar een boek dat je kunt vastpakken, doorbladeren en dat je op je aanrecht kunt leggen is nog beter. En (hoera!) dat boek is er nu.

Het boek heeft in al zijn eenvoud een opvallende cover, geïnspireerd op een boterwikkel. Het is voorzien van prachtige foto’s, gemaakt door Marleen van Es. Natuurlijk allerlei foto’s van gerechten, maar ook sfeerfoto’s van de streek waar deze gerechten vandaan komen.

Antoinette leerde Italiaans koken van haar schoonmoeder en zag het als haar eigen persoonlijke inburgeringscursus in een nieuw thuisland, vol met nieuwe smaken en ingrediënten. In Magiamo! vertelt ze niet over nieuwe trends maar het is een boek vol traditionele gerechten uit de streek Veneto. De recepten in het boek zijn verdeeld naar gang, we beginnen dus met de antipasti, gevolgd door primi, secondi, contorni en dolci.

Bij ieder recept vertelt Antoinette iets meer over de achtergrond van het gerecht. Zo lees je dat wat wij als soepstengel eten, bij de Italianen als broodstengel wordt geserveerd bij vleesplankjes. Ook lees je dat een Veneti een bordje risotto niet eet zonder een goed glas wijn erin én ernaast (rijst wordt geboren in water en sterft in wijn). Je leest over traditionele gnocchi, dorpsfeesten en over Amarone della Valpolicella Classico.

Verder lees je hoe je perfecte polenta maakt, hoe je pompoen bereidt in de oven en hoe je tuinbonen met fijne kruiden combineert. Bij de Italiaanse zoetigheid vind je onder andere zandkoekjes, gefrituurde zoete pasta, zabaglione en semifreddo met kersen. We vliegen werkelijk van het ene lekkers naar het andere. Het laatste hoofdstuk heet ‘conserven’ en hierin lees je hoe je verschillende basisingrediënten zelf kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan kruidenzout, limoncello of kersensiroop.

Mangiamo! staat vol met inspiratie voor de liefhebber van de Italiaanse keuken. En wie is dat nou niet?! Het leuke aan dit boek is dat de recepten niet heel voor de hand liggend zijn en dat dit echt een ander Italiaans kookboek is dan de vele die er al op de markt zijn. Waarschijnlijk komt dit omdat het heel erg gericht is op één bepaalde streek en dat de keuken van die streek behoorlijk verschilt van de populaire keukens van Toscane en Sicilië. Het is dus niet meer van hetzelfde, maar voegt iets toe aan de Italiaanse kookboeken die ik al heb. De recepten zijn niet ingewikkeld, maar kosten soms wat tijd. Ach, een beetje liefde en aandacht voor de dagelijkse maaltijd mag best wat tijd kosten toch? Ik schrijf de gefrituurde zoete pasta alvast op mijn ‘to-do’ lijstje.

Bekijk op bol.com

Mangiamo! – Antoinette Coops – Uitgeverij Nieuw Amsterdam – ISBN 9789046823606 – € 27,99