Ken je dat? Zo’n koelkast vol met bakjes pastasaus, een restje rijst of een paar overgeschoten aardappelen? Zonde om weg te gooien op de dag dat je het bereidde, maar later in de week toch niet meer zo aantrekkelijk. Ik zal eerlijk bekennen dat de inhoud van die bakjes vaker in de groenbak dan in een kliekjesmaaltijd belandt. De keer dat het me lukt om van een restje ovengroente snel een soep te brouwen (gisteren!) ben ik dan ook apetrots.

Iemand die het plannen van maaltijden en daarmee terugbrengen van voedselverspilling goed in de vingers heeft, is Keda Black. In haar eerdere boek Mealprepping liet ze zien hoe je in één keer voor de hele week kunt koken. De nieuwste titel van de Française borduurt daar aardig op voort. In 1 basisgerecht 3 bonusgerechten 0 restjes vind je recepten voor 19 basis- en 62 bonusgerechten. Bij een basisrecept staan minstens 2 en soms wel 5 manieren om wat je overhoudt te verwerken. Maak je bijvoorbeeld een groentecurry, dan doe je de overgebleven groente later in soep, samosa’s of een pastei. Een slim concept dat bovendien handig in beeld wordt gebracht. Foto’s van basis + bonus staan bij elkaar, zodat je snel ziet wat je allemaal kunt maken. Dan volgt een visueel boodschappenlijstje en daarna komen de bereidingen per recept. Beelden zeggen vaak meer: bekijk vooral het ISSUU-inkijkexemplaar dat ik online vond.

De Franse herkomst van het boek verraadt zich in gerechten als pot-au-feu, hachis parmentier en rougail saucisse. Er is veel vlees – rundvleesstoof, pulled pork, lamstajine – maar er zijn ook groentegerechten zoals ratatouille, shakshuka, caponata en de Baskische paprika-tomatenschotel piperade. Veel stevige, herfstachtig ogende hoofdgerechten, een paar multifunctionele sauzen en als uitsmijter één nagerecht, namelijk appels uit de oven waarvan je een deel weer kunt gebruiken in twee bonustoetjes.

Dat we met zijn allen minder voedsel moeten verspillen, is duidelijk. Natuur & Milieu vraagt er zelfs aandacht voor met een speciale Dag van de Doggy Bag (9 oktober) en moedigt mensen aan om wat overblijft van een lekker etentje mee naar huis te nemen. Thuis heb ik liever dat alles opgaat, maar met het boek van Keda Black weet je ten minste wat je met de restjes allemaal kunt doen. Kliekjes? Ik ga het gewoon weer proberen.

PLUSSEN
+ duurzaam
+ handig concept
…EN MINNEN
– veel vlees
– een enkel lastig verkrijgbaar ingrediënt

1 basisgerecht 3 bonusgerechten 0 restjes | Keda Black
€ 20,99 | Becht
ISBN 978 90 230 1649 6