M1 IMG_0830

 

 

 

 

 

M2 IMG_0893

 

 

 

 

 

M3 IMG_0910

 

 

 

 

 

M4 IMG_1020

 

 

 

 

 

M6 IMG_1163

 

 

 

 

 

M7 IMG_1238

 

 

 

 

 

M IMG_1241

 

 

 

 

 

 

 

 

Souq

Donderdagmorgen in de keukenkelder van Dille & Kamille in Amsterdam: de ruimte vult zich met online-journalisten die zijn uitgenodigd om te komen koken met Nadia Zerouali & Merijn Tol. Je begrijpt dat er een gezellige spanning heerst. Je ziet het kookeiland al vol liggen met bergen verse ingrediënten en de gastvrouwen staan opgetogen klaar om te beginnen.
We gaan zo allemaal aan de slag met de bekende koks en hun nieuwste kookboek Souq. Het onderwerp van dit boek is ‘Tafels vol mezze”.

Voordat we allemaal een keukenschort omdoen worden wij gevraagd of wij weten wat mezze’s zijn. “Tapas uit het Midden-Oosten, antipasti, een tafel vol”, bedenken wij met zijn allen. Het grote verschil tussen tapas en mezze blijkt te zijn dat een mezze geen gerecht op zich is. Een tapas is een compleet hapje en voor een mezze geldt dat niet. Denk bijvoorbeeld aan hummus, een smeersel voor bij brood of stukjes groente gemaakt van kikkererwten. Geen maaltijd op zich. Mezze’s eet je met een tafel vol. Een tafel vol eten en ook vooral een tafel vol mensen.

Mezze maken is door de hoeveelheid kleine hapjes die bereidt moeten worden veel werk en daarom zijn er in het Midden-Oosten mezze-restaurants die veelvuldig bezocht worden met grote groepen familie en vrienden. Het gaat hier niet alleen om het eten maar ook om het mooie uitzicht, de entourage en sfeer.

Ons eigen mezze-restaurant

Uit de ruim honderd recepten hebben Nadia & Marijn  er een aantal gekozen om vandaag te maken. Wij waren met elf mensen en moesten dus flink aan de slag. Door de aanwijzingen van Nadia & Merijn kwamen we echt een stapje verder in het koken uit de Arabische wereld. Zo lees je vaak in een recept: maak verder op smaak met granaatappelmelasse, tamarindepulp of bijvoorbeeld met za’atar. Nu blijkt dat je het nog verder op smaak moet brengen, wil je echt de Arabische keuken bereiken; zij eten veel zuurder dan wij. Mooie zuren, frisse zuren, maar echt anders dan wij gewend zijn.

Om te drinken werden er twee limonades gemaakt waarvan het zure kersensap een schitterde rode kleur heeft.
Op tafel kwamen onder andere:
Gevulde druivenbladeren met granaatappel-barberry-druivenbulger,
Parelcouscoussalade met sinaasappel, sjalotten, seven spices en amandelen,
Rode-linzenkebbeh met gebakken ui en lente-ui,
Geroosterde bloemkool met tahina-noten-munttopping,
Rakakat met halloumi, feta en peterselie,
Halloumi uit de oven met brood, dadels en za’atar,
Een platgeslagen knoflook-sumakkip met melasse-tamarinde-walnotensaus,
Vers flatbread,
En als afsluiter het heerlijke zoete Osmalieh dessert (deeg als engelenhaar met pistachenoten en oranjebloesemsiroop).

Aan tafel met Nadia & Merijn

Na een paar uur in de keuken te hebben gestaan en vooral ook heel veel trek te hebben gekregen door de heerlijke geuren die zich steeds intenser verspreidden door de keuken gingen we met zijn allen aan een lange tafel. Uitgebreid tafelen. Het was een heerlijke en leerzame Arabische middag in Amsterdam.

Binnenkort volgt bij Kookboekennwz de recensie over Souq.

Bron fotografie: Shyama in Boekenland
Souq – Nadia Zerouali & Merijn Tol – Uitgeverij: Fontaine Uitgevers – €29,95 – ISBN 9789059567221