Letitia Clark is een culinair schrijfster, illustrator en chef-kok. Ze is geboren in Devon en heeft gestudeerd in Londen. Nadat ze een masterstudie Engelse letterkunde had gedaan besloot ze alsnog chef-kok te worden. En met succes want ze werkte in een aantal bekende en vooraanstaande restaurants in Londen. De liefde bracht haar naar Sardinië en daar leerde ze de familie van Luca, haar toenmalige partner, kennen en uiteraard dook ze de keuken in. De relatie is inmiddels voorbij maar we houden er in ieder geval het kookboek Bitterzoete honing aan over.

Na een twintigtal pagina’s met informatie over het eiland, de inwoners en de Sardinische keuken volgen de recepten verdeeld over acht hoofdstukken met de titels Aperitivo, Merenda, Verdure, Grano, Terra, Mare, Dolcie Bevande en La Cucina Sarda. Aan het begin van ieder hoofdstuk geeft Letitia een korte uitleg over wat volgt. Zoals in vrijwel heel Italië is la mama de baas in de keuken en wordt er gekookt met wat voorhanden is. De Sardinische keuken is eenvoudig en boers maar wat er op tafel komt is topkwaliteit en met veel liefde en zorg klaargemaakt.

En alhoewel de recepten over het algemeen eenvoudig zijn is niet alles zomaar te maken. Op Sardinië eten ze bottarga (geconserveerde viseitjes) en dit ingrediënt komt in een aantal recepten voor. Nu kun je bottarga online of bij een heel goede speciaalzaak wel kopen maar betaalbaar is het niet. Zo staat er een recept in voor muziekpapierbrood met bottarga en olijfolie. Je hebt maar drie ingrediënten nodig: Bottarga, olijfolie en pane carasau. Dat laatste is een flinterdun brood en ook dat zul je niet zo makkelijk vinden. Het gerecht van plakken pecorino, walnoten en honing uit de oven is dan weer iets dat niet alleen heerlijk maar snel en simpel te maken is. Voor niet zo makkelijk verkrijgbare ingrediënten geeft de schrijfster soms een alternatief maar lang niet altijd.

Heerlijk lijken de gestoofde snijbonen met tomaten, pancetta en chilipeper, de kip met zure sinaasappel (een sinaasappel en een citroen), venkel, olijven en witte wijn uit de oven, linguine met citroen, basilicum, pecorino en mascarpone of sinaasappelmascarponemousse met gekonfijte kumquats. Vlees, vis, groente, zoet of hartig, de zon spat zo van de pagina’s en de recepten af.

Tussen de recepten door staan meer verhalen, informatie en mooie foto’s. Niet zo mooi vind ik het lettertype dat voor de titels van de gerechten gebruikt is. Zie ook de cover van het boek. Die scheve O, G en C zijn wat irritant. Maar dat is een kwestie van smaak en heeft met de kwaliteit van de recepten dan weer niets te maken.

Een leuke bijzaak is dat je bij het zoeken naar de ingrediënten een aantal goed gesorteerde online Sardinische winkels tegenkomt waar je zeker alles wat je nodig hebt zult kunnen kopen. De liefhebber van de authentieke Italiaanse keuken en met name de zuidelijke keuken zal veel van zijn gading vinden in Bitterzoete honing.

Bitterzoete honing – Letitia Clark – Fontaine Uitgevers – ISBN 9789059563735 – €32,–

Wil je de boekensector steunen? Koop je boeken dan bij de lokale boekhandel of online bij Bazarow. De opbrengsten van Bazarow komen ten goede van auteurs, vertalers, uitgevers en boekhandelaren.