Jamie Oliver behoeft geen introductie meer. Een heel imperium heeft hij inmiddels opgebouwd met TV-series, YouTube kanaal, restaurants, etenswaren, kookspullen en 20 kookboeken. Dertien jaar na Jamie’s Italië is hij terug in zijn geliefde land met als resultaat kookboek nummer 21: Jamie kookt Italië.

Jamie kookt Italie

Zijn vorige boek was een zeer uitgebreide trattoria menukaart en vooral een portret van de speciale mensen die hij ontmoette op zijn reis door de culinair diverse streken. In dit boek Jamie kookt Italië staat zijn reis met mentor en beste vriend Gennaro Contaldo centraal. Gennaro is, net als de vorig jaar overleden Antonio Carluccio, een belangrijk persoon voor Jamie.

In het voorwoord constateert Jamie dat zelfs in Italië de eetcultuur aan het veranderen is. De tijdrovende recepten van de nonna’s en mama’s dreigen te verdwijnen. Met dat in gedachten gaan Gennaro en Jamie op zoek naar de ziel van de Italiaanse keuken. Zodat jij geïnspireerd raakt om zelf authentiek Italian style aan de slag te gaan.

De opzet lijkt op de vorige Italiaanse editie waarbij in het nieuwste kookboek de nonna’s centraal staan, terwijl het boek uit 2005 meer draaide om de producenten en leveranciers van al die fantastische ingrediënten. De recepten zijn nieuw ten opzichte van dertien jaar geleden. Toen kwam je klassiekers als melanzane alla parmigiana tegen of caponata, nu vind je smokey aubergine tartaar en een wortelcaponata in Jamie kookt Italië.

We volgen grofweg een menu van antipasti, salades, soepen, pasta, rijst, vlees, vis en bijgerechten. Dan volgt een hoofdstuk brood & deegwaren, desserts en we eindigen met de basis. Elke keer als ik iets op wil zoeken bij het schrijven van deze recensie ben ik zo een half uur verder. Niet omdat het lastig zoeken is, maar iedere keer kom ik weer iets lekkers tegen of een mooie foto of een leuk stukje tekst.
De bladspiegel vind ik minder aantrekkelijk maar dat is persoonlijk. Daarentegen is het lettertype goed leesbaar en heeft het voedingsteam van Jamie de voedingswaarde per portie (of 100 gram) berekend. Ook kun je via een link een handige lijst bekijken welke recepten zuivelvrij, glutenvrij en vegan zijn. De vegetarische gerechten staan in het boek (register) zelf aangeduid met een V.

Wil je Jamie zien koken uit zijn nieuwste boek? Kijk dan op zondagavond naar Jamie Cooks Italy op 24Kitchen.

Zoals altijd bij Jamie krijg ik zin om de keuken in te duiken en de simpele, rustieke maar o zo smakelijke gerechten klaar te maken. Op een paar meer ingewikkelde recepten na (de opgerolde cassata voor 16 personen) is alles goed te maken. Eenvoud en geduld is het motto voor een aantal vleesrecepten die langzaam garen tot een geweldige ragu. En oefening baart kunst bij het maken van oriechetta (oortjespasta) of cortecce (schors pasta). Je zou bijna willen dat het herfstig weer wordt.

Koop bij bol.com

Jamie kookt Italië – Jamie Oliver – Kosmos Uitgevers – ISBN9789021569598 – €29,99