Wat direct opvalt als je dit mooie dikke boek doorbladert zijn de foto’s. Niet alleen prachtige foto’s van de gerechten maar vooral ook van Napels en de Amalfikust. Dat het boek is samengesteld door de makers van de Zilveren Lepel maakt het nog extra aantrekkelijk. Het boek is vertaald door Jacques Meerman en ook dat is altijd een plus.

Na een inleiding over de vruchtbaarheid van het land en de culinaire festivals volgen vijf hoofdstukken met recepten. Deze zijn verdeeld naar de plekken die onderdeel uitmaken van de Amalfikust. Als eerste zien we het hoofdstuk Napels, gevolgd door Caserta, Salerno en de Amalfikust en als laatste Avellino en Benevento. Aan het begin van ieder hoofdstuk wordt uitgebreide informatie over de stad of streek en tussendoor informatie over gerechten of ingrediënten gegeven. En had ik het al gehad over al die prachtige foto’s?

Uiteraard zijn de recepten het belangrijkst. Zoals we van een Italiaans kookboeken mogen verwachten zijn die overheerlijk. Ook zijn ze veelal goed maakbaar al zien we hier en daar nogal lange ingrediëntenlijsten. We komen uiteraard een aantal klassiekers tegen maar ook recepten die je niet zo heel vaak ziet. Hou er wel rekening mee dat de gerechten gemaakt zijn met producten uit de streek en zorg er dus voor dat je ingrediënten van uitstekende kwaliteit gebruikt. Want de tomaten en citroenen, om maar een voorbeeld te noemen, zijn in Italië echt door de zon gerijpt en zeer smakelijk.

De Insalata di limoni di Sorrento is een citroensalade met o.a. rode chilipeper waar de frisheid vanaf spat. Uiteraard krijgen we een aantal pizza’s voorgeschoteld. Die horen bij de streek. De Melanzane alle parmigiana ontbreekt ook niet. Verrassend vond ik de Salsa Genovese. Een pastasaus waarin een stuk stoofvlees opgebonden wordt meegesmoord. De saus gaat door de pasta en het vlees wordt gebruikt in de volgende gang maar heeft ondertussen wel veel smaak aan de saus gegeven. De Insalata di rinforzo met beetgare bloemkool, olijven, ansjovis en nog veel meer, is hier nu al favoriet.
Soms is het even oppassen geblazen. Ik kwam ook een recept tegen dat niet helemaal klopt. De griesmeeltaart heeft melk en vanille-extract in de ingrediëntenlijst staan maar die worden in het recept niet gebruikt. Dat kan natuurlijk niet waar zijn en de doorsnee hobbykok zal begrijpen dat die er gewoon doorheen moeten.

Koken is en blijft altijd zelf ook een beetje logisch nadenken en met een boek als dit wordt dat koken wel een heel groot feest. Dit boek mag met recht een culinaire reis van niveau genoemd worden.

Napels en de Amalfikust – Uitgeverij Spectrum – ISBN 9789000355679 – €35,–

Bekijk op bol.com