Aan tafel in VenetiëSkye McAlpine is niet geboren maar wel getogen in Venetië. Zolang ze zich kan herinneren woont ze er al. Lekker en goed eten heeft in haar familie altijd een grote rol gespeeld en al vroeg stond ze in de keuken. Tegenwoordig schrijft ze voor belangrijke kranten en tijdschriften en reist ze heen en weer tussen Londen, waar haar man werkt, en Venetië dat nog altijd aanvoelt als thuis. Dit boek komt uit op een moment dat de stad van het water overspoeld wordt door regen. Metershoog staat het water in de straten en dan is het niet eens Aqua Alta, de regelmatige overstroming door hoog water uit de lagune. Venetië is een unieke stad en trekt een enorm aantal toeristen. Sommige mensen zeggen dat de stad ten dode is opgeschreven. Ze zakt ieder jaar een stukje verder het water in. Maar laten we niet somber zijn en hopen dat deze prachtige stad nog heel lang zal bestaan.

In ieder geval kunnen we met ‘Aan tafel in Venetië’ genieten van 100 heerlijke gerechten uit deze regio. Skye McAlpine brengt in dit boek haar favoriete recepten samen. En dat zijn de gerechten die het meest voor haar betekenen. Ze houdt van simpel, vers, kleurrijk en altijd  Venetiaans.
Ze begint te vertellen hoe ze in Venetië terecht is gekomen en wat de stad voor haar betekent. Daarna volgen de recepten verdeeld over de hoofdstukken Il Caffé – zoete ontbijtgerechten, Il Mercato – groenterecepten geïnspireerd door de Rialtomarkt, A Tavola – klassieke, maar makkelijke lunchgerechten, Lo Spritz – recepten voor een Venetiaanse aperitivo, La Laguna – recepten voor vis, zeevruchten en wild en La Pasticceria – zoete delicatessen, nagerechten en gebak. Als laatste een lijst met onmisbare ingrediënten voor je voorraadkast.

De meest verrukkelijke recepten passeren de revue. Ontbijtbrood met chocolade, sinaasappel en hazelnoten, bleekselderij uit de oven met kerstomaten en pancetta, geroosterde radicchio met granaatappel, bigoli (een soort spaghetti) met romige walnotensaus, kip in tomatensaus met polenta, in amarettosiroop gepocheerde perziken of een ricotta-amarettitaart met gebrande suiker. Het ene gerecht is nog lekkerder dan het andere. Ieder hoofdstuk begint met een inleiding met meer informatie en uiteraard zijn er niet alleen foto’s van de gerechten maar ook van Venetië. Je wandelt als het ware door de stad.

Een prachtig vormgegeven boek met heerlijke recepten. Echt een aanwinst in de keuken. En als je in Venetië geweest bent is dit een boek vol herinneringen en als je nog eens de reis wilt maken dan kun je alvast genieten. Een aanrader!

Bekijk op bol.com

Aan tafel in Venetië – Skye McAlpine – Luitingh Sijthoff – ISBN 9789024582365 – €29,99

Meer lezen van Skye McAlpine? Klik hier voor haar blog From my dining table.