Er staan heel wat foodfilmpjes op YouTube maar het zou me niet verbazen als Pasta Grannies toch wel in de top 10 van populairste kanalen staat. Het YouTubekanaal is opgezet door de culinair journalist en filmmaker Vicky Bennison. Ze reisde door heel Italië en speurde naar Italiaanse grootmoeders (de nonne) en vroeg hen naar hun favoriete familierecepten. Vaak zijn dat recepten die dreigen in de vergetelheid te raken omdat de jongere generatie anders kookt en ook niet zoveel tijd meer besteedt aan koken. Hoe oud ze ook zijn, we zien veel grootmoeders die nog altijd de dagelijkse maaltijd voor de hele familie klaarmaken. Pasta is altijd zelfgemaakt en groente komt vaak uit de eigen moestuin.

De recepten in Pasta Grannies zijn heel divers want in het koelere noorden van Italië wordt anders gekookt dan in het warme zuiden. Vicky Bennison reisde door het hele land en besloot de hoofdstukken niet per regio maar per product in te delen. We zien achtereenvolgens Noten en kruiden, Groenten, Peulvruchten, Aardappels en gnocchi, Vis en zeevruchten, Vlees, Pasta in brodo en als laatste Ravioli en tortelli. In veel recepten speelt pasta een belangrijke rol en we beginnen dan ook met het zelf maken van pasta. Uiteraard kun je ook kant en klaar gekochte pasta gebruiken.

De recepten zijn, zoals je mag verwachten, authentiek. Dat betekent dat je af en toe een ingrediënt niet zo makkelijk zult kunnen vinden of dat je het online moet zoeken. Soms wordt ook een alternatief gegeven. De gerechten zijn vrijwel allemaal simpel en makkelijk. Met weinig ingrediënten toveren de grootmoeders de heerlijkste schotels op tafel. Het zal niet altijd mogelijk zijn om de pastavormen die de grootmoeders hun hele leven al in de vingers hebben letterlijk na te maken. Wij hebben hun ervaring niet en soms gebruiken ze ook hulpmiddelen die wij niet kennen. Af en toe wordt verwezen naar het YouTubekanaal omdat je daar kunt zien hoe een gerecht en een pasta gemaakt worden.

Waar je goed op moet letten is het aantal personen waar een gerecht voor is. De ene keer is het voor vier personen en dan weer voor zes. Welk gerecht je ook kiest, ze zijn allemaal even heerlijk. De foto’s zijn zeer smakelijk en laten soms behalve de gerechten ook de nonne en de familieleden zien. Al met al is Pasta Grannies een mooi project. Het is goed dat al die traditionele wijzen om een gerecht klaar te maken worden bewaard. Wie dol is op de YouTube filmpjes zal het ook geweldig vinden om de geheime familierecepten nu gebundeld te zien.

Pasta Grannies – Vicky Bennison – Karakter culinair – ISBN 9789045219578 – €27,99