Link naar bol

Janine Jansen, grafisch ontwerper en fervent hobbykok, kennen we van de kookboeken die ze schreef. Sommige alleen en andere samen met haar zus Annemieke Jansen die cardioloog is. Eenmaal per week verschijnt er ook een recept van de dames in Trouw. De insteek van die recepten is dat Janine mediterraan kookt en haar zus controleert dan of al dat lekkers ook nog gezond is. Diezelfde rode draad zien we in de kookboeken. Langer en fitter leven, gezond eten en afvallen. Het zijn thema’s die steeds terugkeren in de recepten en de boeken. Wie dat weet hoeft dus niet verbaasd te zijn dat ook het kortgeleden verschenen boek Uit blik over gezond eten gaat.

De uitgebreide titel is trouwens Uit blik. 60 gezonde gerechten uit de voorraadkast en dan is er ook nog een ‘sticker’ met de woorden gemakkelijk, goedkoop en gezond. Dat is wel heel veel informatie als het gaat om een kookboek. Gaat het over recepten uit blik? Of toch ook over de voorraadkast? En dan ook nog gemakkelijk, goedkoop en gezond? De recepten blijken een mix van dat alles. Overigens lees je dat ook op de achterkant. Toch is dit alles een klein beetje kort door de bocht want blik en voorraadkast (en vriezer) maken dat we koken met betaalbare en lang houdbare producten. Althans, dat lezen we. Maar in de praktijk komen er nog aardig wat verse en dus niet altijd houdbare ingrediënten om de hoek kijken.

Eerst maar eens even de inleidende hoofdstukken lezen alvorens we de keuken induiken. We krijgen een uitgebreide opsomming van zaken die gezond en die niet gezond zijn. Met name wat het ongezonde eten betreft wijst Janine, zoals ze zelf zegt, niet graag met het vingertje. Helaas doet ze dat juist wel. En niet alleen in de inleiding. Het is duidelijk dat we hier te maken hebben met iemand die onder geen voorwaarde een uitstapje naar de snackbar maakt. In duidelijke bewoordingen lezen we dan ook over “woest gezond” eten en over het feit dat van een hamburger “tig duizend goede darmbacteriën naar de mallemoer gaan”. Waarom dat zo is en waar die hamburger dan vandaan komt lezen we niet. Waarschijnlijk omdat het vlees is want dat komen we in het boek niet tegen.
Toch mogen we af en toe weleens iets dat slecht is voor de gezondheid. Zoals karamel gemaakt van gecondenseerde melk waar “walgelijk veel suiker in te vinden is”. Als je daar iets mee bakt dan wel een heel klein stukje ervan eten en niet al te vaak is de waarschuwing.

Veel ingrediënten zijn gelukkig nog wel toegestaan al is er op veel zaken nog wel het een en ander aan te merken en moet je alert blijven als het om gezond gaat. Het culinaire leven lijkt wel een grote valkuil en je moet op iedere stap die je zet letten. Want zelfs als het om blik (of pot) gaat dan loeren de suikers, het zout en de conserveermiddelen om de hoek.
De recepten zijn voor twee personen en de porties niet al te groot. Bij een aantal recepten staat een klein blikje met daarin de tijd die je kwijt bent in de keuken maar bij veel recepten ook niet.

Voor mensen die gezond eten hoog in het vaandel hebben is Uit blik zeker interessant.

Uit blik | Janine Jansen
Luitingh-Sijthoff | €22,50
ISBN 9789021040271