Molly Baz is een receptontwikkelaar en voormalig Bon Appétit-ster. Haar doel is om mensen die (nog) niet zo heel goed kunnen koken te leren om een goede thuiskok te worden. Met dat in het achterhoofd schreef ze Kook dit boek. Molly begint met heel veel uit te leggen aan de beginnende thuiskok en daar neemt ze de tijd voor. Heel duidelijk en stap voor stap worden we meegenomen in de wereld van de keuken, de keukenuitrusting, de ingrediënten en de voorraadkast. Er zijn ook een paar hoofdstukken over smaak en Molly’s gouden regels. Pas op pagina 58 gaan we aan de recepten beginnen. Het is echt noodzakelijk dat je de inleidende hoofdstukken leest. Duik dus niet gelijk de keuken in maar neem echt even de tijd om je in al die informatie te verdiepen. De kennis die je opdoet zal je keukenleven vergemakkelijken en verrijken.

Na de stroom informatie krijgen we maar liefst elf hoofdstukken met recepten en een twaalfde hoofdstuk genaamd “Geef je eten een oppepper!” In ieder ander kookboek staat de ingrediëntenlijst in de volgorde waarin je alles gebruikt. Maar dat doet Molly anders. Zij zet de ingrediënten in de volgorde waarop ze in de supermarkt staan. Tja, dat kan ze natuurlijk niet van alle supermarkten weten maar studies wijzen uit dat de indeling van supermarkten niet zo heel veel van elkaar verschilt. Wat ze ook doet is de ingrediënten en met name de hoeveelheid nogmaals herhalen in het recept. Dat is voor een onervaren thuiskok echt heel handig en voorkomt vergissingen. Een aantal voorbeelden van hoe de recepten eruitzien kun je bekijken in het inkijkexemplaar.

Een erg leuk extraatje is het feit dat Kook dit boek doorspekt is met QR-codes die je naar instructiefilmpjes leiden. Geen onduidelijk beschreven technieken maar gewoon even naar Molly kijken die je precies laat zien hoe het moet. Ze heeft al die QR-codes aan het einde van het boek ook nog eens bij elkaar gezet op een speciale pagina. In het hoofdstuk “Geef je eten een oppepper!” krijg je kleine recepten en tips om een wat saaie maaltijd wat spannender te maken. Dat doet ze met een aantal dressings en sauzen die zijn gerangschikt op smaak. In sommige van haar eigen recepten maakt ze ook gebruik van die oppeppers. Er staan heerlijke recepten in Kook dit boek. Ik noem er een paar. Gekruide, gegrilde en ingepakte kippendijen met alles erop en eraan, Schouderkarbonades gemarineerd in miso en een hele berg pittige komkommers, Zalm met krokante korst geserveerd met een salade van citrusfruit, venkel en harissa, Gekaramelliseerde venkel met Parmezaanse kaas, Shortbread met zwart sesamzaad en zo gaat het maar door.

Je zult altijd een gerecht makkelijk terug kunnen vinden want er is een inhoudsopgave per gerecht en aan het einde van het boek staat een register op ingrediënt. De vertaling van het boek is van Natasha van der Stelt en daar kun je op vertrouwen. De foto’s vind ik niet allemaal even mooi. Soms zijn ze wat donker en rommelig maar dat is een kwestie van smaak. Molly Baz is weer zo’n typisch voorbeeld van de nieuwe culinaire generatie en we zullen ongetwijfeld nog meer van haar horen. Leuk boek!

Kook dit boek | Molly Baz
Good Cook | €35,–
ISBN 9789461432667