Black Smoke is de naam van een populair BBQ-restaurant met vestigingen in Antwerpen en in Rotterdam. De eigenaren zijn Kasper Stuart en Jord Althuizen. Ja, die namen kennen we natuurlijk wel. Zeker Jord Althuizen want die timmert al een hele tijd aan de weg met zijn succesvolle Smokey Goodness BBQ-boeken. Het boek Black Smoke 2, Fire, Ice & BBQ-Attitude is het vervolg op Black Smoke BBQ Booze & Attitude.
Black Smoke 2 is niet bedoeld om de recepten uit de restaurants te delen maar het wil ‘jouw beter, origineler en lekkerder laten barbecueën en drinken’ zegt het voorwoord.

In het persbericht komen we al een aantal keren het woord ‘stoer’ tegen. Alles aan dit boek is stoer. Het is groot en zwaar en het is gedrukt op inktzwart papier. Erg stoer. De foto’s laten allemaal stoere mannen en vrouwen zien met stoere blikken en stoere tatoeages. Zelfs de tekst is stoer en doorspekt met Engelse woorden die de indruk wekken dat we hier met hele stoere mensen te maken hebben.
Als je door die ‘attitude’ heen weet te prikken dan zie je een aantal bevlogen mensen die graag koken op vuur en die vooral heel lekker willen eten en drinken. Het enthousiasme waarmee ze de vlammen opstoken en daarop hun kunsten vertonen delen ze graag met de lezers. Door het hele boek heen lezen we hoe het allemaal begon en over de reizen die nieuwe inspiratie moesten brengen.

Naast grillen en barbecueën leren we ook branden (met een gasbrander), koud roken, poffen en infuseren. Allemaal basistechnieken die je onder de knie moet krijgen om die stap omhoog te kunnen maken. En uiteraard heb je een BBQ waar je de temperatuur van kunt regelen en goed kunt meten. Dat is bij veel recepten wel nodig. Het eerste hoofdstuk met recepten is The BBQ Stash – Prep & Mise en Place. We zien nog geen grote stoere stukken vlees op het vuur maar bijgerechten, smeersels en salades. Kasper en Jord streven er niet naar om de thuiskok zo snel mogelijk een gerecht op tafel te laten zetten. Er wordt hier met aandacht en veel originaliteit gekookt en dus moet je voor veel recepten de tijd nemen.

Voor alle kookboeken en recepten geldt dat je altijd eerst goed moet lezen en dan pas aan de slag gaat. Voor Black Smoke 2 is dat echt iets dat je niet mag overslaan want soms moet je weken van tevoren al aan een gerecht beginnen. En er zijn ook recepten die je beter eerst een aantal keren kunt oefenen. Zoals de Red Hot Poker-Technique bij de cocktails. Dat ziet er uitermate smakelijk uit maar een gloeiende pook in een drank steken zonder het glas te raken kun je beter niet voor het eerst doen als de gasten al klaar zitten. Want ja, er staan ook heerlijke dranken in het boek.

En verder uiteraard vlees en vis maar ook groente en de mannen zijn ook niet bang voor een aantal mooie vegetarische BBQ-gerechten en heerlijke nagerechten. Een aantal recepten is tegelijk stoer en toch verfijnd. De tarbot Tom Kha Kai bijvoorbeeld. Overigens een gerecht dat ook met gemak op een fornuis met grillpan te maken is. Dat geldt natuurlijk voor meer recepten. En niet alle recepten zijn geschikt voor mensen met een groen ei of BBQ want wie heeft er een cold smoke generator of rookspiraal in huis om de Cold Smoked Oysters & Mescal te maken? Gelukkig zijn die recepten op de vingers van één hand te tellen. Het overgrote deel is prima geschikt voor de wat meer geroutineerde BBQ-ers. Een stoer boek.

Black Smoke 2 Fire, Ice & BBQ-Attitude | Jord Althuizen en Kasper Stuart
Kosmos Uitgevers | €32,50
ISBN 9789021585093

Koop bij Amazon.nl

Black Smoke 2: Fire, ice en BBQ attitude