Of een gerecht vegan of vegetarisch is maakt mij over het algemeen niets uit. Een gerecht is lekker of is minder lekker en dat is het enige dat telt. Maar ik kan me wel voorstellen dat het voor mensen die echt wat strenger zijn in hun keuzes wel uitmaakt of de recepten in een kookboek vegan zijn of niet. Nu is er de afgelopen jaren een enorme toename in het aantal vegan kookboeken te zien en dat heeft tot gevolg dat je soms je schouders ophaalt en denkt ‘daar is er weer een’. Dat geldt voor mij ook maar bij het zien van de naam Milou van der Will gaat mijn kookhartje sneller kloppen. Zij schreef namelijk eerder het onvolprezen Vegan East (lees hier de recensie).

Milou is van vele markten thuis. Zoals je op haar website The Green Chopstick kunt lezen schreef ze thrillers, is ze foodfotograaf, stylist, tekstschrijfster, receptenontwikkelaar en nog veel meer. Een culinaire duizendpoot. Haar tweede kookboek is Vegan Summer; Plantaardige gerechten voor op en bij de barbecue.
Wederom een heerlijk no-nonsens en doe toch niet zo moeilijk kookboek. De teksten van Milou geven je direct het gevoel dat je haar al jaren kent. Die zijn gezellig en vrolijk en vooral doorspekt met humor.

Na de inleiding en wat basisinformatie gaan we eens kijken naar de recepten. De hoofdstukken Burgers, sateh, salades (en meer) en Ah toe … bevatten overheerlijke maar vooral simpele en goed te maken recepten. Milou is niet zo moeilijk en maakt een heerlijke burger Singapore van een veganburger uit de winkel. Ook sateh kun je maken van kant en klare stukjes vegan kip. Maar ze maakt ook een Koreaanse burger van geraspte tempeh gemengd met allerlei lekkers.  De bijgerechten zijn vaak zaken die nooit meer uit je repertoire zullen verdwijnen. Zoals de homemade Korean ketchup en vooral de drie minuten-pindasaus met ingrediënten uit je voorraadkast.

De salades zijn zalig. Zoals bijvoorbeeld de funky Thaise noedelsalade of de ingelegde rodekoolsalade met sojadressing. Milou vindt het het lekkerst om op houtskool te grillen. Het spijt me Milou, maar ik heb geen houtskoolgrill dus ik pak de grillpan wel voor de gegrilde ananas met Thaise dressing. En de Sateh tempeh (met de lekkerste saus van je leven) gaat vast ook prima in de pan of onder de grill van de oven. De grapefruit gin-tonic maakten we al want dit boek werd aangeleverd met een klein blikje tonic, een klein flesje gin en een grapefruit. Dus dat blijvertje staat al op de lijst voor de hele zomer. Naan (platbrood) gevuld met lekkers maak je in de koekenpan en je legt het daarna wellicht nog heel even op de barbecue maar de verschillende vullingen die mogelijk zijn maken al dat mijn fantasie overuren draait. Met een van de overheerlijke salades erbij heb je verder niets nodig.

Je kunt maar tot één conclusie komen: Milou van der Will deed het weer. Een vegan kookboek dat ook nu weer vegans en menig niet-vegan voor zich zal winnen. Een aantal recepten kun je al bekijken in het inkijkexemplaar op Bol.com. Het is een fijn boek voor een vriendelijke prijs!

Vegan Summer | Milou van der Will
Good Cook | €14,95
ISBN 9789461432551