Link naar inkijkexemplaar op Bol

Als er iets is dat nooit gaat vervelen dan zijn het wel ovenschotels. De oven is in mijn huis het meest gebruikte apparaat dus de Ovenschotelbijbel was meer dan welkom. Zeker als je ziet dat die gemaakt is door Janneke Philippi. Janneke is een doorgewinterde kookboekenauteur en haar recepten zijn altijd even origineel. Ik las ergens een opmerking dat de Ovenschotelbijbel nogal geijkte recepten zou bevatten. Dat vind ik dus helemaal niet. Janneke Philippi heeft ook nu weer met haar culinaire fantasie hele fijne recepten bedacht. Natuurlijk treffen we ook klassiekers zoals de overbekende lasagne. Maar zo’n recept wordt dan direct gevolgd door variaties zoals lasagne met boerenkool en gehakt of citroenlasagne met gerookte zalm en groene asperges.

Een aantal voorbeelden van de recepten en ook de indeling van de hoofdstukken kun je vinden in het inkijkexemplaar. We hoeven inmiddels niets meer te vertellen als het gaat om de hoofdstukken in de kookbijbels alhoewel we een kleine verandering zien. Wat ontbreekt zijn de how-to’s maar wel zien we een wat uitgebreidere inleiding over benodigdheden en algemene informatie over ovenschotels en ook extra tips.

Men zegt weleens dat ovenschotels voor mensen zijn die met weinig moeite snel een maaltijd op tafel willen zetten. Dat is wellicht waar maar er zijn ook ovenschotels die meer voorbereiding vergen. Zeker als je een aantal van de ingrediënten zelf maakt. Zo is er een ovenschotel met gegratineerde pastaschelpen in tomaten-chipotlesaus met walnootpesto en we maken die pesto zelf. Je kunt ervoor kiezen om ingrediënten kant en klaar te kopen en dat maakt een ovenschotel inderdaad vaak snel en makkelijk. Zo zou ik bij een ovenschotel met gnocchi, pasta of rösti er zeker voor kiezen om deze ingrediënten kant en klaar te kopen.

Veel van de recepten die Janneke heeft bedacht zijn vegetarisch en waar ze dat niet zijn krijg je vaak een tip hoe je ze vegetarisch kan maken. Heel verrassend vond ik de ovenschotels met rijst want eigenlijk maak ik rijstschotels nooit in de oven maar dat gaat snel veranderen. Een Griekse tomatenrijst met oregano en feta of de Indiase rijst met courgette, kikkererwten, kruidenolie en gezouten amandelen. En uiteraard een aantal overheerlijke risotto’s.
Er is een hoofdstuk met heel veel koolhydraatarme recepten en een hoofdstuk Overig waarin we gerechten zien als krokante artisjok en krieltjes met roquefortkruim, krokante worstjes met cannellinibonen, rode ui en tijm of wat dacht je van een Parmezaanse kip met basilicum.

Als laatste krijgen de zoete ovenschotels ruim aandacht want ook een heerlijk dessert tover je uit de oven. Van een simpele maar altijd lekkere appel-kaneelcrumble tot een perzik-frambozencobbler met amandel en vanilleroomsaus. Of je de keuze laat vallen op een heel snelle ovenschotel of juist wat uitgebreider wilt koken, je zult in de Ovenschotelbijbel altijd een bruikbaar recept vinden.
Een heel fijn en vooral goed bruikbaar kookboek!

Ovenschotelbijbel | Janneke Philippi
Carrera Culinair | €34,99
ISBN 9789048870813