Zowel in de pers als op televisie is er al de nodige aandacht geweest voor het boek Moeten, mogen & uitsloven van Paul de Leeuw en zijn zoon Kas de Leeuw. Die aandacht is volkomen terecht want vader en zoon hebben een ontzettend leuk en goed boek gemaakt. Behalve recepten van de twee heren lezen we ook veel over de dagelijkse gang van zaken in het gezin De Leeuw. En dat maakt het boek een zeer smakelijke hap. Ze kunnen allebei goed koken en houden van goed en lekker eten maar daar houdt de vergelijking dan ook wel op.
Waar Paul in de keuken de slordigheid zelve is, is Kas een pietje precies. En een zodanig pietje precies dat je soms denkt “nou, het mag best een beetje minder jongen want je maakt het jezelf soms wel moeilijk”. Maar dat is een keuze die hij zelf en heel bewust maakt.

Paul kookt op gevoel, uit kookboeken of haalt een recept uit de krant. Kas kijkt op YouTube naar kookfilmpjes en kan die eindeloos herhalen. Daar leert hij van en daar haalt hij zijn inspiratie uit. Hij geeft een voorbeeld van een paar kookkanalen op YouTube waar hij graag naar kijkt. Aangezien ik net zo verslaafd ben aan kookfilmpjes zocht ik naarstig naar een pagina waar Kas een hele lijst met namen presenteert die je echt moet gaan zien. Helaas, die lijst is er niet. Niet iedereen zal dat als een teleurstelling ervaren. Het gaat tenslotte om de recepten en de familieverhalen en herinneringen. Die gaan trouwens ook voornamelijk over eten.

Het gezin De Leeuw is warm, gastvrij en hartelijk. De twee jongens zijn opgevoed op een manier dat je denkt, deden maar meer ouders het zo. Natuurlijk knalt het ook weleens maar zelfs daar hebben ze een prima oplossing voor. Beiden koken ook graag voor en met vrienden en kunnen daar veel tijd aan besteden. Ze gaan ook graag en vaak uit eten en we lezen o.a. over hun favoriete chefs en restaurants.
De recepten zijn onderverdeeld in drie delen. Moeten, mogen en uitsloven. We zien een pagina met de recepten van Kas die daaronder vallen en een pagina met de recepten van Paul. Ik denk niet dat deze indeling toelichting behoeft. Voor de volledigheid toch maar even vertellen dat Moeten wil zeggen dat je eigenlijk geen tijd of geen zin hebt maar toch iets op tafel wil zetten. Bij Mogen ga je wat uitgebreider de keuken in en Uitsloven spreekt voor zich.

In de categorie Moeten zijn de recepten van Kas toch net iets inventiever dan die van Paul. Hij maakt bijvoorbeeld gemarineerde bimi met yoghurtsaus of kip katsu. Die laatste is een luxere en vooral smakelijker versie van een kipschnitzel. Paul zoekt het in deze categorie wat meer in de snelle eenpansgerechten zoals een vispannetje of een aubergineschotel. In de andere twee categorieën doen ze niet voor elkaar onder. Je kunt een overzicht van alle gerechten zien in het inkijkexemplaar. Dan weet je direct wat je koopt. Je krijgt er ook wat recepten cadeau en kunt wat van de leuke verhalen lezen.

Er zijn mensen die niet zo gecharmeerd zijn van weer een BN-er die zo nodig een kookboek moet maken. Die mensen hebben soms gelijk maar vaak ook niet. In dit geval hebben ze enorm ongelijk. Moeten, mogen & uitsloven is een met humor en kennis van zaken geschreven boek waar ook opvoedkundig de nodige tips uit te halen zijn. De recepten zijn voor iedereen maakbaar en allemaal even smakelijk en duidelijk geschreven. Kas de Leeuw lift nu nog mee op de bekendheid van zijn vader maar het zou me niet verbazen als we in de toekomst op culinair gebied meer van Kas gaan horen. Een erg leuk boek en echt een aanrader.

Moeten, mogen & uitsloven | Kas de Leeuw – Paul de Leeuw
Nijgh & Van Ditmar | €29,99
ISBN 9789038810843