Het wordt weer lente! En wat is dan lekkerder dan in de buitenlucht eten. Met sandwiches van Daniel Lindeberg heb je de juiste recepten voor bijzondere belegde broodjes. Toegegeven, niet alles leent zich voor een picknick. Maar, zoals Daniel in zijn voorwoord zegt, je kunt in principe alle ideeën voor broodjes gemakkelijk omzetten in een salade. Kwestie van beleg en broodje apart houden.

sandwiches

link naar Bol

Daniel Lindeberg was chef in een sterrenrestaurant en heeft gewerkt bij toonaangevende bakkerijen. Tegenwoordig is hij eigenaar van een bakkerij annex lunchroom in Orminge net buiten Stockholm. Dus mocht je in de buurt zijn, ga daar dan sandwiches eten.

Een boek vol ideeën en inspiratie om je eigen belegde broodjes te maken. Met een hoofdstuk om zelf brood te bakken: flatbreads, California burger buns en tortilla’s. Maar je mag gelukkig ook kant en klare broodjes nemen van Daniel. “Het is geen schande als je niet altijd tijd hebt om alles helemaal zelf te maken. Geen tijd om pulled pork te maken? Beleg je brood dan met iets wat je nog in de koelkast hebt liggen.” Lekker nuchter en realistisch.

Alles begint met de juiste volgorde van beleggen en de juiste grootte van de ingrediënten. Dat zorgt voor een optimaal eetgenot en voorkomt een kliederboel. Na een overzicht van smaakmakers volgen de hoofdstukken met sandwiches.

In Zweden zijn vis & schaaldieren nooit ver weg. Niet verwonderlijk dus dat zalm, garnalen en tonijn de hoofdrol spelen in dit hoofdstuk. Broodje moet je ruim opvatten, want ook de opgerolde, ruim gevulde tortilla ‘zomer in Zweden’ of kabeljauw taco’s vallen wat Daniel betreft gewoon onder sandwiches.

Groenten lenen zich ook prima als beleg. Avocado en ei vormt de basis voor een broodje California. De ultieme Italiaanse zomersnack van geroosterd brood, ingewreven met knoflook en belegd met zongestoofde tomaat, bruschetta ontbreekt natuurlijk niet.

Met vleeswaren oftwel charcuterie, kun je alle kanten op. De meest populaire sandwich van Daniel’s lunchroom is de Haninge Crossover. Het klinkt heerlijk; rosbief, caesar dressing, avocado ingelegde rode ui en Parmezaanse kaas. Cornedbeef met augurk en mosterd vormen samen met roggezuurdesembrood sandwich Londen. Parijs heeft ham en Bologna mortadella, tapenade en artisjokharten.
Wie zegt dat een lunch met sandwiches saai is!

Hierna volgen nog hoofdstukken varken (onder meer pulled pork), kip (pulled chicken saté) en een aantal basisrecepten. Maak zelf je mayo, pulled chicken en pulled pork. Tip: maak meer en vries porties in zodat je ze direct kunt gebruiken wanneer je zin hebt in een uitgebreide sandwich.

Daniel Lindeberg geeft je met sandwiches volop inspiratie om zelf bijzondere belegde broodjes te maken. Voor op het werk, thuis, onderweg. Of straks lekker ergens buiten.

Sandwiches – Daniel Lindeberg – uitgeverij GoodCook – ISBN 9789461433145 – €22,50