Link naar inkijkexemplaar op Bol

Het lekkerste uit Zweden is het tweede deel in de serie Het lekkerste uit …. en is geschreven door Ingrid Hofstra. Ze is niet geboren en getogen in Zweden maar woont er wel met haar gezin. Ze ontwikkelde voor dit boek niet alleen de recepten maar maakte uiteraard ook alle prachtige foto’s. Wie daar meer van wil zien moet vooral eens een kijkje nemen op haar mooie website.

Het woord vooraf is kort maar maakt de lezer heel erg nieuwsgierig naar de Zweedse keuken maar ook naar het land en de culinaire gewoontes. Ingrid heeft zich duidelijk goed verdiept in de Zweedse keuken en weet er heel veel van. Het is leuk om te weten dat de Zweden echte hergebruikers zijn. In het kleinste gehucht tref je nog een kringloopwinkel. Maar ook in de keuken is ‘no-waste’ heel belangrijk.
We gaan door naar een lijst met belangrijke ingrediënten met daarbij extra informatie waarvoor en hoe ze gebruikt worden. We zien een paar bijzondere ingrediënten maar we koken alleen met dingen die overal goed verkrijgbaar zijn. Al zal niemand gek opkijken als je toch online op zoek gaat naar een typisch Zweeds product.

De eerste recepten die we zien zijn voor het Smörgåsbord. Welke feestdagen er ook gevierd worden, altijd is er het Smörgåsbord. Wij noemen dat een buffet. Ingrid legt eerst de spelregels uit en vervolgens gaan we de keuken in. De gerechten die we zien kun je tijdens een buffet presenteren maar kunnen ook de lunch tot een feestje maken zonder dat je direct de hele tafel vol zet.
Ieder recept heeft als inleiding wat extra informatie en wordt opgesierd door de meer dan prachtige foto’s van Ingrid. Een lust voor het oog. Zowel van de gerechten als van het land.

De inhoudsopgave en alvast een paar recepten kun je zien in het inkijkexemplaar. En de recepten mogen er zijn. Ik vind ze verrassend en zeer smakelijk. De Zweedse keuken kent stevige smaken en ook een keur aan heerlijke zoetigheden. Of je de kaastaart gaat maken of de Zweedse hotdogs kiest. Het is allemaal even heerlijk.

Het lekkerste uit Zweden eindigt met een register op ingrediënt. Je ziet er de namen van de ingrediënten in het Nederlands en daaronder de Zweedse namen van de gerechten maar gelukkig wel met de Nederlandse vertaling erachter. Zo’n register op ingrediënt is altijd een beetje een risico want soms is het niet helemaal compleet. Ook hier is dat het geval want onder ‘azijn’ tref je wel de recepten voor de verschillende ingelegde groenten maar de ingelegde haringrecepten staan daar dan weer niet bij.

Dat is dan ook het enige dat er op dit mooie kookboek is aan te merken. Wil je meer weten over de culinaire kant van Zweden, prachtige foto’s zien en echt heel lekkere gerechten maken dan is Het lekkerste uit Zweden een aanrader.

Eerder verscheen Het lekkerste uit Turkijë. Lees hier de recensie.

Het lekkerste uit Zweden | Ingrid Hofstra
Fontaine Uitgevers | €24,99 tot 16 april. Daarna €29,99
ISBN 9789464042849