Je hoeft Mascha Lammes niet ontmoet te hebben om te weten dat ze creatief, bourgondisch, vol humor en ronduit een leuk mens is. Je kunt, zeker na het lezen van haar kookboek Met mes & stokjes, niet anders concluderen. We kennen haar natuurlijk al van eerdere boeken zoals De wereld thuis en Verrukkulluk (beide samen met Ronald Giphart) en daarna verscheen Wereldbroodjes. Op de keukentafel ligt nu Met mes & stokjes. Het eerste wat opvalt is de cover met zijn warme kleuren en het mooie servies. Nu kun je mij helemaal gek maken met een prachtig bord dus ik viel als een blok voor die buitenkant. Maar daar kun je een boek natuurlijk niet op beoordelen dus ik ben snel aan het bladeren en lezen geslagen.

Mascha heeft voor een heel leuke indeling van de hoofdstukken gekozen. De zes hoofdstukken zijn: Met mes & vork, Met een lepel, Met stokjes, Met je handen, Met een stuk brood en als laatste In een glas. Natuurlijk mag je alles met je handen eten of juist met een lepel. Dat mag je helemaal zelf bepalen. Maar origineel is de indeling zeker. De recepten komen van over de hele wereld en worden ingeleid met een kleine introductie van het recept. Ze beschrijft daarin wanneer ze het gerecht voor het eerst at of waarom ze het in haar gezin vaak op tafel zet. Dat soort dingen.

Tussen de recepten door worden in wat langere stukken ingrediënten in het zonnetje gezet. Bij het eerste ingrediënt laat ze direct al zien dat ze helemaal haar eigen koers vaart. Want het gaat over Maggi in een flesje en Maggi als blokjes. Beide zijn ze populair in huize Lammes/Giphart. En ze heeft maling aan wat de smaakpolitie daarvan denkt. Ze kon al weinig kwaad meer doen maar na het lezen van die tekst steeg mijn bewondering voor haar nog verder.
De recepten van Mascha moeten aan een paar voorwaarden voldoen. Natuurlijk moet het gerecht lekker zijn, dat spreekt vanzelf. Het moet ook door iedereen te maken zijn met normaal verkrijgbare ingrediënten. Het recept moet zonder kookstress gemaakt worden en daarna komt er heerlijk eten op tafel. Mascha kan koken als de beste.

De recepten die ze koos komen van vrienden, van haarzelf, van koks in restaurants en nog een aantal mensen. We zien soms vrij bekende gerechten die Mascha een eigen twist gegeven heeft maar er zijn ook echt verrassend originele recepten. De Tartar de fuet bijvoorbeeld; een tartaar van droge worst met paprika-gazpacho. Dat kan zo een voorafje zijn bij een chique diner. De Gamja jorin (gekaramelliseerde aardappeltjes) staan hier volgende week op het menu. Het is allemaal even simpel en overheerlijk. Pitabroodjes gevuld met gefrituurde aubergine of de gehaktpizzaatjes. Ik weet zeker dat de komkommers à la Madeleine hier vaak gemaakt gaan worden. Net al de Turkse gepocheerde eieren met yoghurt. En nog veel meer recepten zullen we maken. En dat zal voor vrijwel alle lezers gelden. Met mes & stokjes is een echte aanrader!

Met mes & stokjes | Mascha Lammes
Thomas Rap | €29,99
ISBN 9789400407473