Wie nog niet elke dag vega(n) eet, kan vanaf maandag 9 maart weer meedoen aan een mooie challenge: de derde Nationale Week Zonder Vlees gaat dan van start. Tot 15 maart gaan meer dan 25.000 mensen (het aantal aangemelde deelnemers) een week lang geen vlees eten. Het zullen er vast meer zijn – niet iedereen heeft zin om zich in te schrijven en e-mails te ontvangen. Met elkaar eten we zo 19.000 kilo vlees minder en sparen we bijna 2 miljoen kilometers autorijden en 3,3 miljoen liters water uit. Daar wil je je karbonade toch wel een weekje voor missen?

Om het je makkelijk te maken, staan er op de website van NWZV allerlei recepten en tips over vega(n) eten is er een digitaal magazine. Onze Marlene zette vorig jaar al voor je op een rij waar je op moet letten als je een vleesvervanger kiest: je leest haar tips daarover hier. Wil je uit eten, dan kun je op de website ook zien welke restaurants meedoen. En wil je op social media laten zien dat je meedoet en je volgers aansporen hetzelfde te doen? Download dan vooral die hippe ‘posters’.

Initiatiefnemer van NWZV is Isabel Boerdam, bekend van De hippe vegetariër en auteur van de Vegabijbel. Ze kan inmiddels rekenen op steun  van allerlei organisaties, supermarktketens, en ambassadeurs als Sophie Hilbrand, Jort Kelder en Guido Weijers. Ook ambassadeur maar bovendien partner in crime voor het NWZV-pop-uprestaurant is chef Peter Lute. In Muiden kookt hij de hele week een 3- of 5-gangenmenu, met onder meer Tomatenthee en Gepofte knolselderij.

Vegetarisch en vegan eten wordt steeds gewoner en het is een van de beste manieren om je steentje bij te dragen aan dierenwelzijn en het milieu. Als je nog volledig carnivoor bent, lijkt een hele week zonder misschien best een opgave. Maar er zijn heus alternatieven genoeg! Als je je er even in verdiept, vind je vast vegetarische maaltijden die je aanspreken. Na een week kies je voortaan makkelijk één (of twee of drie…) keer per week voor met zonder vlees.

Meer inspiratie nodig? Op Kookboekennieuws vind je vegetarische recepten en recensies van de nieuwste vega(n) kookboeken: Azië van Meera Sodha, Bish bash bosh! van Ian Theasby en Henry Firth, en The Curry Guy Veggie bijvoorbeeld.

Succes en eet smakelijk!