Wie Mounir Toub is en wat hij allemaal doet vertelt hij zelf op zijn website.
Maar hij behoeft helemaal geen introductie want wie kent Mounir Toub niet? Dat zullen niet veel mensen zijn. Zijn nieuwste boek is Vega Arabisch en bevat meer dan 90 vegetarische recepten. Het was voor Mounir helemaal niet zo moeilijk om een vegetarisch kookboek te maken want de Arabische keuken staat bol van de groentegerechten. Vega Arabisch is eigenlijk een kookboek met recepten waar toevallig geen vlees en vis in te vinden zijn. En ook geen vleesvervangers!

Na het voorwoord en een lijst met zijn favoriete groenten geeft Mounir nog een lijst met vegan hacks. Want Mounir gebruikt wel eieren, kaas en roomboter maar snapt ook heel goed dat er mensen zijn die dat niet willen. Dus krijg je allerlei alternatieven zodat je vrijwel ieder recept ook vegan kunt maken. En dat is erg handig als je niet zelf vegan eet maar wel af en toe voor iemand die vegan is kookt. Zo kun je toch alle gerechten op tafel zetten.

Na dit alles zien we zes hoofdstukken. We beginnen met ‘Opperbeste ontbijtjes’ en hoewel een ontbijt ook hartig kan zijn zien we hier wel een voorliefde voor zoet. Zoals bijvoorbeeld de wentelteefjes met sinaasappel en grapefruit met dadelstroop en Turkse yoghurt. Een aantal ontbijtgerechten misstaat ook niet als dessert of kunnen ook gewoon bij de koffie en thee worden geserveerd. Zoals de fruitige ontbijttaart. Mounir houdt erg van ontbijtjes die je mee kunt nemen. Erg handig als je weinig tijd hebt en het ontbijt al klaarstaat. Dan eet je het in de trein of op kantoor. Dat kan bij erg veel van de ontbijten die we zien.

We gaan verder met ‘Soepen & salades’ en daarna volgt het hoofdstuk ‘Lekkere lunch’. Ook nu weer zien we veel gerechten die je makkelijk mee kunt nemen. Zoals een roodlofsalade met venkel en druiven. Of een cake met olijven. Erg origineel is het groente-platbrood. Het heeft als basis broccoli- of bloemkoolrijst en verder kun je alle groenten gebruiken die je maar wilt. Je bakt vervolgens platbrood in de oven en snijdt het in stukken zo groot als crackers. Prima mee te nemen en je eet veel groente zonder dat je daar eigenlijk erg in hebt.

Uiteraard is er ook een hoofdstuk voor de ‘Makkelijke maaltijd’. Stiekem mijn favoriete hoofdstuk met heerlijke gerechten zoals een pompoen-tomatenstoof en een aantal recepten voor gevulde tomaten maar dan op de wijze van Mounir die er iets bijzonders van maakt. De bloemkool met halloumi uit de oven ziet er erg lekker uit. Trouwens, dat geldt voor alle gerechten. Het hoofdstuk ‘Feestfavorieten’ dat volgt bewaren we tot de feestdagen. Het staat vol met heerlijke hapjes. Het laatste hoofdstuk is ‘Drankjes & desserts’ en de liefhebbers van zoet kunnen hier hun hart ophalen.

En zoals Mounir zelf al zegt in zijn voorwoord, nergens heb je het idee dat je door een vegetarisch kookboek aan het bladeren bent. Het zijn stuk voor stuk overheerlijke Arabische gerechten die je vaak vrij snel op tafel zet. Makkelijk voor op een doordeweekse dag. En wil je iets bijzonders op tafel zetten omdat je gasten krijgt? Ook die recepten zijn in Vega Arabisch te vinden.
Een fijn kookboek!

Vega Arabisch | Mounir Toub
Kosmos Uitgevers | €27,50
ISBN 9789021593210