Wij hebben ons ingeschreven. Nou laat ik eerlijk zijn; ik heb ons gezin ingeschreven om een week lang geen vlees op het menu te zetten. Van 11 maart tot en met 17 maart 2019 eten wij iedere avond vegetarisch. Of deze uitdaging ook voor de lunch geldt? Daar krijg ik de handen niet voor op elkaar vrees ik, maar zelf ga ik dat wel proberen. De Nationale Week Zonder Vlees is een stichting in 2018 in het leven geroepen door Isabel Boerdam. Isabel ken je misschien wel van haar kookboek De Hippe Vegetariër. De week is een niet-commercieel initiatief waaraan onder meer 50 foodbedrijven een bijdrage leveren naast bijvoorbeeld een bank als Triodos.

Er is duidelijk een trend om minder vlees te eten of zelfs volledig plantaardig (vegan). Tegenwoordig kun je prima terecht in de supermarkt voor vlees alternatieven. Hoewel er hier en daar wel gemopperd wordt op sociale media over de prijs, maar ja waar wordt er nu niet over gemopperd op social media.
Wat zijn, voedingskundig gezien, nu goede basic alternatieve eiwitbronnen als vervanging van vlees. Waar moet je op letten? Volgens het Voedingscentrum zit in een goede vegetarische keuze voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12.Wil je een gezonde vleesvervanger eten, dan kun je daarnaast op de volgende punten letten: niet te veel verzadigd vet, niet te veel zout en geen toegevoegd suiker. Maar dat geldt eigenlijk algemeen als aanbeveling. Kaas als vleesvervanging is dus minder geschikt vanwege zout en verzadigd vet in vergelijking met eieren, noten, peulvruchten, tofu en tempé.

De redenen om minder vlees te eten zijn heel divers. Zo kun je begaan zijn met dierenwelzijn of wellicht heb je het milieu als voornaamste argument. Feit is dat als we allemaal iets minder vaak een lapje of stukje op ons bord leggen we water besparen (er is veel water nodig voor de productie van vlees) en broeikasgassen beperken (runderen zijn berucht om hun uitstoot). In 2018 werd de eerste week zonder vlees gehouden met best indrukwekkende resultaten.

nationale week zonder vlees

Doe je ook mee in 2019? Je kunt je inschrijven via de site van de Nationale Week Zonder Vlees. En vind je een hele week te veel van het goede, denk dan eens aan één dag zonder vlees. Sinds 2003 bestaat er de Meatlesss Monday met een eigen Engelstalige website (heel veel recepten) of start je eigen Vleesvrije vrijdag! Om je een kick-start te geven hierbij een link naar de pagina op de blog van Isabel waar ze allerlei vleesvervangers test: van jackfruit tot vegafit nuggets.

Dus haal dat vegetarische kookboek van de plank -of schaf er een aan- of kijk eens rond op Kookboekennieuws voor vega(n) recensies zoals Slow cooked Vega, Vega Feest, de kookboeken van De Happy Pear of Veggie Burgers.