Een groot boek met de eenvoudige titel: “Leafs. Vegetarische seizoensrecepten uit de moestuin.
Maar zo eenvoudig is het boek helemaal niet. Dit boek van Carola de Kanter is bijna een kunstwerk. We kennen Carola o.a. van de televisie. Jaren was ze de vaste kok in Koffietijd en kookte ze in AVRO’s Service Salon. Ze ontwikkelde recepten voor verschillende tijdschriften en geeft kookles in haar eigen kookatelier. Carola heeft een groot stuk grond met een kas, moestuin en boomgaard. Ze kookt volgens de seizoenen en uiteraard veel met de producten van eigen grond. Maar ook met minder bekende maar spannende producten uit de toko en van de markt. De vijfde smaak “umami” vindt ze onmisbaar in de vegetarische keuken. Het is een smaak die we allemaal kennen. Denk b.v. aan oude kaas.

Het boek Leafs bevat, behalve heel veel geweldige recepten, ook moestuintips. Maar ook wie geen moestuin heeft en tuiniert op het balkon of in de vensterbank zal veel nuttige aanwijzingen en tips tegenkomen. Het grootste deel van het boek wordt echter in beslag genomen door de vegetarische recepten die uiteraard ingedeeld zijn naar de vier seizoenen. De gerechten die we vervolgens te zien krijgen variëren van eenvoudig tot uitgebreid maar allemaal even goed maakbaar en overheerlijk. Daarnaast geeft Carola leuke tips zoals het zelf zaaien van erwtenscheuten (ook in de keuken of op je balkon) die je vervolgens gebruikt om salades mee te garneren. En ze schrijft over hele spannende nieuwe dingen zoals het inmaken van bloembladeren van de magnolia. We zien inderdaad veelvuldig bijzondere, maar ook bekende, ingrediënten uit de toko in de recepten. En schitterend opgemaakte borden maar dan wel zodanig dat je het zelf thuis ook kunt.

Tussen alle recepten door staan steeds kleine tips en trucs en vooral foto’s. Jaloersmakende foto’s van de moestuin en met name van de gerechten. En die foto’s zijn  zo oogstrelend mooi dat je in eerste instantie alleen maar wilt bladeren en genieten. De fotograaf Mitchell van Voorbergen mag hier dan ook niet ongenoemd blijven. Pas later komt er een moment dat je de recepten gaat lezen. Ik kan er wel een aantal noemen maar hoe mooi en fijn ze zijn zie je pas als je de bereidingswijze en het eindresultaat ziet. Al lezend proef je bijna hoe het zal worden. Looksoep met nootmuskaatroom, Mie met petehbonen, kousenband en Thaise pesto, Brandade van tomaat met kappertjes, Stoofperen met kardemom, Watermeloen met feta en paarse basilicum. Het houdt maar niet op. Het is dan ook een heel dik en heel groot boek.

Erg handig zijn ook de index voorin en het uitgebreide register achterin. En tussen de hoofdstukken in tref je blanco pagina’s aan voor je eigen notities. Dat is toch eigenlijk een must in alle kookboeken maar het komt helaas niet zo heel veel voor. Leafs is een boek om heel vaak uit te koken en ieder seizoen van te genieten maar vooral ook een prachtig kijkboek dat met veel zorg en kennis van zaken is samengesteld. Het inkijkexemplaar bij Bol.com geeft een goed beeld (en een paar recepten) van wat je kunt verwachten. Geweldig mooi boek!

Leafs – Carola de Kanter – Good Gook B.V. – ISBN 9789461431622 – €29,95

Bekijk op bol.com