Het is niet zo verwonderlijk dat je in Engeland een keur aan Indiase curryhouses treft. Door het koloniale verleden is Indiaas eten voor de Engelsen wat Indonesisch eten is voor Nederlanders. Dan Toombs alias The Curry Guy lanceerde onlangs zijn derde boek “The Curry Guy Veggie”.

Zoals de titel al doet vermoeden is The Curry Guy Veggie een vegetarisch kookboek, waar overigens ook behoorlijk wat vegan recepten in te vinden zijn. Nergens ter wereld is vegetarisch eten zo verbonden met de cultuur als in India. Dan bewees al eerder met The Curry Guy Easy dat Indiaas eten niet ingewikkeld hoeft te zijn. Een aantal van de recepten zijn best tijdrovend maar niet moeilijk om te maken. En daar waar enige oefening nodig is, zoals bij het vouwen van samosa’s kun je op zijn You Tube kanaal terecht.

Een hoofdstuk met kleine hapjes als taja badam (pittige Bengaalse amandelen) en masala papadums bewijst dat de Indiase keuken pittig en kruidig is. Twee tot drie verse chilipepers voor een tweepersoons portie dal is heel gewoon. Uiteraard kun je dat zelf aanpassen naar smaak.
Per recept zie je middels symbolen in een oogopslag of iets glutenvrij, veganistisch of snel klaar te maken is. Maar let op: de weektijd van bijvoorbeeld bonen telt Dan niet mee, dus lees het recept goed door. Dat is trouwens toch een goede tip want je hebt ook voor eenvoudige gerechten best een behoorlijke kruidenkast nodig. Gelukkig heeft de vertaler een aantal Nederlandse online winkels opgenomen mocht jouw toko niet zo uitgebreid zijn. Ook de ingrediëntenlijst achterin het boek helpt je op weg om het juiste kruid te vinden.

Alles in The Curry Guy Veggie wordt zelf gemaakt. Van de kruidenmengsels, de sauzen, de chutneys tot de naans en dosa’s. Voor die Indiase rijst-bonen pannenkoekjes zou ik trouwens ook even Dan’s You Tube kanaal raadplegen.

De recepten zijn zo veel mogelijk authentiek met hier en daar een twist (broccoli in plaats van bloemkool of pompoen in plaats van de moeilijk verkrijgbare groente tinda). Er is een hoofdstuk Streetfood en eentje met BBQ gerechten. En mocht je denken dat naan pizza niet thuishoort in een authentiek Indiaas kookboek moet je naar Mumbai afreizen: fusion is daar superhip. Meer brood en rijst vind je in het gelijknamige deel.
De hoofdstukken Currys en Bijgerechten maken het boek compleet. Als toegift krijgen we ook nog een beperkt aantal Indiase desserts. En zelfs hier komt chili aan te pas! Bijvoorbeeld in het chocolade-chilipeperijs of koude pittige druiven. Mocht je dat te veel van het goede vinden dan kun je natuurlijk ook voor kulfi (Indiaas ijs) of een bananendosa gaan.

Eet je geen vlees of vis en wil je je vegetarische repertoire uitbreiden? Ben je een carnivoor die van de Indiase keuken houdt? The Curry Guy Veggie is voor iedereen een aanwinst.

The Curry Guy Veggie – Dan Toombs – uitgever Good Cook – ISBN9789461432278 – €20,95