“Gezond, bewust en met volle teugen genieten van het leven”, wie wil dat niet? Is dit het zoveelste kookboek van een hippe foodblogster met superfoods, sapjes in alle kleuren en dan ook nog alles vegetarisch?
Nee! Dit boek is anders. Natuurlijk is het hip en gezond, maar dan op een feestelijke manier. Isabel Boerdam wil met haar boek De hippe vegetariër inspiratie bieden aan iedereen die durft om groente een hoofdrol te geven in zijn maaltijden. Een keer per week of elke dag dat maakt niet uit. Dit boek is namelijk voor iedereen bedoeld, ook voor vleeseters.

De rode draad in het boek is: kies! Dat is heel verrassend want dat kom je niet vaak tegen in kookboeken. De recepten zijn verdeeld in zeven dagmenu’s. Denk bij de dagen aan een feestdag, drukke dag, balansdag of bijvoorbeeld een sportdag. Een dag bestaat uit een ontbijt, tussendoor, lunch, tussendoor en diner.
En dan begint het! Zo is het diner op de balansdag een vegetarische maaltijdsalade. Niet erg origineel zou je denken, maar wanneer je naar de ingrediëntenlijst kijkt, zie je:
kies je groen (keuze uit zes),
kies je granen of peulvruchten (optioneel),
kies je groenten (vier bereidingsopties),
kies je fruit (optioneel),
kies je dressing (zeven uitgeschreven dressings op de volgende pagina) en
kies je toppings (zo veel je wilt, keuze uit 13).
Er wordt in dit boek aanspraak gemaakt op je eigen smaak en fantasie. Hoe leuk is dat?! Om je een handje te helpen, geeft Boerdam bij dit recept wel haar tien favoriete combinaties aan.
Er valt dus niet aan te geven hoeveel recepten er in dit boek staan; je kan er honderden van maken.

Halverwege het boek vind je bij de ‘feestdag’ nog iets verrassends: wijntips. Pagina’s lang wordt er weergegeven welke wijn lekker is bij welke groente. Alcohol in een boek dat toch vooral draait om gezond eten en fijn voelen in je eigen lijf is verfrissend. Een glas alcohol past daar dus (gelukkig) ook bij.

In het tweede gedeelte van het boek wordt aandacht gegeven aan de vleesvervanger. Vleesvervangers die je kant-en-klaar kunt kopen maar ook die jezelf kunt maken. Dit hoofdstuk is vooral toegevoegd voor de flexitariërs die nog het gevoel hebben iets op hun bord te missen wanneer er geen stukje vlees op ligt. Hoe los je dat gevoel op? Met bijvoorbeeld een zelfgemaakte bonen- of groenteburger voor bij je maaltijdsalade.

Geen zin om te koken of vind je uiteten gaan een feestje? In het laatste gedeelte staan de vegetarische hotspots van 14 steden in Nederland beschreven. Tentjes voor ontbijt, koffie, lunch en borrel en restaurants voor het diner.

Laat je inspireren door dit boek. Wil je verder komen met vegetarisch koken of je repertoire uitbreiden, veel lezen en ontdekken, dan is dit het juiste boek.

Noot: Dit boek is genomineerd voor Lekkerste Vegetarische kookboek 2016.

Uitgeverij Brandt – €22,50 – ISBN 978 94 92037 35 0