Het Poké KookboekPoké bowls zijn al een tijdje hip, vooral bij mensen die graag gezond en puur eten. In Het Poké Kookboek vind je een hele verzameling aan inspiratie.

Poké komt uit de Hawaïaanse keuken en betekent ‘gesneden’ of in ‘stukjes’  en poké bowls horen – alsdus het boek – net zo bij de Hawaïaanse cultuur als bitterballen bij de onze. De oorspronkelijke poké bowl wordt gemaakt met geelvin tonijn en sushirijst, maar sinds de poké bowl is overgevlogen naar Amerika en Europa zijn er vele variaties in omloop.

In dit boekje wordt duidelijk uitgelegd hoe je een poké bowl opbouwt. Het is namelijk niet de bedoeling dat je alles als een soort salade door elkaar husselt. Een poké bowl bestaat uit de basis (meestal sushirijst), de premium (het hoofdingrediënt, meestal vis maar bijvoorbeeld kip of tofu kan ook), de topping (groente en fruit), de saus (denk bijvoorbeeld aan marinades) en tenslotte de final touch (bijvoorbeeld sesamzaadjes, geroosterde noten of chiliflakes).

Na deze uitleg volgt een lijst met ingrediënten die veel in poké bowls worden gebruikt waarna wordt verteld hoe je sushirijst precies bereidt. Verder lees je hoe je andere ingrediënten, zoals bijvoorbeeld quinoa of broccolirijst, als basis kunt gebruiken.

Hierna volgen de recepten, vijftig stuks maar liefst. Poké bowls is alle soorten en maten. De recepten zijn verzameld per hoofdingrediënt. Alle bowls met zalm staan bij elkaar en ook alle bowls met bijvoorbeeld tonijn of kip staan bij elkaar. Voor de bowls zijn leuke namen bedacht als ‘purple rain’, sassy cucumber en dark & stormy. Er is een apart hoofdstuk gewijd aan vegetarische bowls en een hoofdstuk voor sauzen en marinades. Als laatste vind je nog een aantal ‘party treats’ in het boek, lekkere hapjes geïnspireerd op het poké idee.

Het Poké Kookboek is een leuk hebbedingetje voor de liefhebber van poké bowls en voor mensen die inspiratie willen om te variëren met het idee van de poké bowl. Ook kun je het prima cadeau geven aan mensen die graag gezond eten en ervoor in zijn om eens iets nieuws te proberen.

Bekijk op bol.com

Het Poké Kookboek – Gerrit Jan en Quinta Witzel – Spectrum – ISBN 9789000359141 – €15,00