Italië, het blijft naast een prachtig vakantieland natuurlijk ook tot een van de Europese top keukens behoren. Kookboeken over Italië (of delen daarvan) zijn en blijven populair. Onlangs nog bracht Onno Kleyn een boek uit over zijn geliefde land, waarover Culinette een vlammende recensie schreef. En dan is er nu delicious. Italië van het gelijknamige foodmagazine.

delicious. Italië

Italië is het eerste deel van een nieuwe kookboekenserie. Mooi uitgevoerd en luxe vormgegeven, gebonden en met een leeslint. De beste recepten bestaan vaak maar uit een paar ingrediënten en mits van goede kwaliteit maak je daar de lekkerste Italiaanse gerechten mee. Dat wil niet zeggen dat alles eenvoudig is, maar oefening baart kunst bijvoorbeeld bij het hanteren van de pastamachine.

Naast ‘gewone’ recepten vind je in delicious. Italië ook basisrecepten met stap voor stap uitleg, zoals voor diverse pastasoorten of het schoonmaken van een artisjok. Verder veel sfeerfoto’s waarin je direct de stijl van delicious. herkent en zó naar Italië wil afreizen.
Nog iets wat het boek aantrekkelijk maakt zijn de pagina’s met productinfo. Waar komt coppa vandaan, wat is polenta en vooral waar koop ik het? Nou die spullen koop je bij de verkoopadressen achterin, die gelukkig niet allemaal uit Deli’s in Amsterdam bestaan, of via de online winkels.

Alle streken en seizoenen komen aan bod. Zowel de zomerse gevulde courgettebloemen als een verwarmende stoofpot of stevige maaltijdsoep. En de aperitivo Milanese natuurlijk (het elegantere borrelen). Helaas hier en daar wel wat slordigheidjes zoals een uitleg die ontbreekt bij een * of een verwijzing naar een pagina die net niet klopt, pecorino die verdwaald is in het alfabetische register. Net als het magazine is delicious. Italië voor mensen die van koken houden en niet opzien tegen een ochtendje in de keuken om alles zelf te bereiden. Sommige dingen kosten nu eenmaal tijd …. en leveren extra veel voldoening op.
Zelfgemaakte pasta, focaccia, een torta della nonna. Het is allemaal niet te versmaden. Bij alle gerechten is kort vermeld hoeveel oventijd of wachttijd nodig is en voor hoeveel personen je het klaarmaakt. Tip: ga naar een goed gesorteerde marktkraam voor de lekkerste groenten en vis.

Met delicious. Italië heb je een kloek kookboek in handen waarmee je je eigen Bertolli reclame creëert. Dus dek die grote tafel in de tuin en nodig je hele familie uit.

Bekijk op bol.com

delicious. Italië – foodmagazine Delicious. – Fontaine uitgevers – ISBN9789059569430 – €29,99

achtergrond cover foto by Kyle Dufour from FreeImages