75 recepten om het eens anders te doen

Link naar inkijkexemplaar op Bol.com

In haar voorwoord schrijft Simone van der Koelen dat de standaardboterham, wat dat dan ook mag zijn, niet zo aan haar besteed is. Nu ben ik een enorme liefhebber van allerlei soorten brood, maar ik moet erbij zeggen dat ik m’n boterham nooit ergens mee naar toe hoef te nemen. Dat is een groot verschil. Dus voor alle mensen die dat wel doen heb ik dit boek met belangstelling gelezen: hoe lunchen we zonder boterham?

Simone begint met de drager van je lunch. Een maaltijd die bestaat uit soep, salade of een wrap, neem je nu eenmaal niet mee in een plastic zakje. En ook niet elke lunchbox is het meest geschikt. Ze geeft je een heel aantal voorbeelden van mooie en praktische lunchdozen, bekers en potten. Met vakjes, een thermosbeker en natuurlijk iets voor de dressing. Daarbij geeft Simone tips over hoe je op eenvoudige wijze aan die lunch komt. Maak je dat ‘s morgens vroeg, of kan dat handiger? Ze vertelt het allemaal.

De hoofdstukken met recepten bestaan uit salades, salades met granen/aardappel, soep, ei en wraps & quesadilla’s. En dan trakteert ze je nog op een aantal lekkere dressings.
De recepten zijn allemaal voor 1 persoon. Ook de bereidingstijd wordt genoemd, zodat je eenvoudig zelf kunt bepalen of je daar in de ochtend tijd voor hebt, of ‘s avonds al iets wilt doen.
De salades zijn redelijk eenvoudig. En bij elk recept staat ook al een dressing. De dressings achter in het boek zijn iets bewerkelijker, maar ook spannender en als afwisseling te gebruiken. Je kunt daar een voorraadje van maken.

Veel salades zijn natuurlijk ook voor andere momenten te gebruiken. Neem bijvoorbeeld de salade met geroosterde bloemkool en feta. Dit recept kan je net zo simpel gebruiken als maaltijdsalade voor ‘s avonds. Verder vind je ook een heel aantal zogenaamde slabootjes, die je weer kunt inzetten op de borrelplank. Zo maak je dit boek heel bruikbaar voor bijna de hele dag.

In het hoofdstuk Salades met granen/aardappel vind je nog meer mogelijkheden, maar nu met wat meer vulling dan ‘alleen’ een groene salade. Ook allemaal weer binnen een half uur te bereiden. En nog sneller als je ‘s avonds al wat meer aardappels of granen kookt dan je nodig hebt. Van couscous met geroosterde pompoen en bietjes tot frisse kip-mangosalade, je vindt het allemaal.

Dan de soepen. Simone zegt: ‘Als je het aan mij vraagt is soep altijd een goed idee.’ De meest eenvoudige variant is wel de Noodlesoep in a jar. Als je dan trek krijgt is alleen kokend water en een paar minuutjes tijd voldoende inspanning om je aan je lunch te zetten. Ook hier geldt: het zijn geen ingewikkelde recepten, maar ze kunnen je op een idee brengen.

Met eieren kun je fijne omeletrollen maken, bijvoorbeeld met championvulling. Wel eens een Sushi-omeletrol gemaakt? Of Vega frittata muffins à la Lorraine? En dan zijn er nog recepten voor wraps en quesadilla’s. Allemaal niet veel werk, wel voedzaam eten. Keuze genoeg!

Lunchen zonder boterham is een handzaam boek met 75 recepten voor 1 persoon die binnen een half uur te maken en voedzaam en kleurrijk zijn. Je kunt ze allemaal als broodvervanger gebruiken, maar dus ook inzetten op een borrelplank, als maaltijdsalade ‘s avonds of als voorafje bij een etentje.

Lunchen zonder boterham | Simone van der Koelen
Forte Culinair | €23,99
ISBN 9789000386567