Signature Dishes is een Engelstalig boek

Link naar inkijkexemplaar op Bol.com

Amélie Vincent is niet zomaar een foodblogger. Ze heeft een Instagram account met meer dan 80.000 volgers waar ze de beste eetplekken ter wereld deelt. Ze organiseert overal ter wereld exclusieve food events en is thuis in de keukens van veel internationaal bekende chefs.
Wie wil weten wat Amélie allemaal doet moet vooral even een kijkje nemen op haar website.
In haar vorige boek, 150 Restaurants You Need to Visite Before You Die, deelde ze een selectie van 150 van haar favoriete restaurants over de hele wereld. In haar nieuwste boek, Signature Dishes, is het de beurt aan 50 chefs die zich uitgebreid voorstellen en hun favoriete recept met ons delen.

Een signature dish, zoals we dat noemen, is in feite de culinaire handtekening van een chef. Amélie legt in het voorwoord uit wat hier precies mee bedoeld wordt. Ook lezen we over de wijze waarop het boek tot stand gekomen is en de reis (letterlijk en figuurlijk) die Amélie gemaakt heeft om te komen waar ze nu is. Al snel gaan we door naar de kennismaking met de 50 chefs.

In de index staan alle namen van de chefs, het land waar ze vandaan komen en daaronder de naam van hun signature dish. Eerlijk gezegd staan er veel namen in de lijst van chefs waar ik nog niet eerder van gehoord heb. Dat maakt het boek extra spannend want op deze manier leer je nieuwe namen, restaurants en gerechten kennen. De gesprekken met de chefs zijn kort maar vertellen precies wat je van een chef wilt weten. We zien mooie zwart-wit portretfoto’s en prachtige kleurenfoto’s van de signature dish. De receptuur is duidelijk en af en toe (lang niet altijd) heb je het idee “dit kan ik ook!”.

Maar de meeste gerechten die we zien zijn voorbehouden aan top-chefs en zullen in een thuiskeuken niet op tafel komen. De opmaak alleen is vaak al spectaculair. Wat de mooiste en fijnste gerechten zijn is een kwestie van smaak. Persoonlijk kan ik een gerecht zoals van Sergio Herman erg bewonderen. Een vrij simpel en goed maakbaar gerecht van mosselen in een saus; dat gerecht zegt alles over Sergio en zijn kookkunsten. Dat is knap als je dat in een gerecht naar voren weet te brengen.

Signature Dishes is aan de ene kant een koffietafelboek waar je steeds weer in zult willen lezen en bladeren en aan de andere kant is het zeker ook een kookboek. Al zul je veel van de recepten alleen als inspiratie gebruiken en niet precies na kunnen maken.
Het inkijkexemplaar geeft een hele goede indruk van wat je kunt verwachten.
Een lust voor het oog en de culinaire zinnen. Dat is Signature Dishes.

Signaturen Dishes | Amélie Vincent
Lannoo | €49,97
ISBN 9789401488303