Eén pan

Link naar Bol

Meer dan 150 internationale curryschotels en kruidige gerechten, belooft Dan Toombs, de Curry Guy, ons. Als je dan bedenkt dat dit zijn zoveelste boek over dit onderwerp is, ben je er direct van overtuigd dat de variaties en recepten eindeloos te noemen zijn. Dit zijn ‘alleen maar’ de gerechten die je in één pan of op een bakplaat kunt maken. Kun je nagaan.

Voor dit boek heeft Dan, samen met zijn vrouw Caroline een geweldige reis gemaakt door India, Sri Lanka, Zuidoost-Azië, Europa en de Verenigde Staten. Ze aten in ontelbaar veel tentjes en restaurants, kregen recepten van chefs, mochten soms zelfs kijken of koken in hun keuken om een gerecht te (zien) bereiden. En eenmaal thuis heeft hij net zolang getest tot hij z’n favorieten na kon maken. En dat van die ene pan is waar, maar betrekkelijk, want je wilt er wellicht rijst bij eten of een salade, een marinade voor maken et cetera.

We gaan aan de slag: Toombs legt uit wat de gebruikte symbolen betekenen, hoe je de registers kunt gebruiken, welke ingrediënten je zou kunnen aanschaffen om de meeste gerechten te kunnen maken, welk keukengerei handig is om te gebruiken en je vindt uitgebreide uitleg over wellicht minder bekende ingrediënten en hun eventuele vervangers.

Het boek is ingedeeld zes hoofdstukken, te beginnen bij Soepen. Zoals in elk hoofdstuk is er voor elk wat wils: zowel vegetarisch (te maken) als recepten voor carni- en omnivoren, glutenvrij wordt aangegeven, net als de (voor)bereidingstijden en de mate van pittigheid. Neem bijvoorbeeld de Thaise Tom kha goong, een romige pittige soep met kokosmelk en garnalen. Glutenvrij. De garnalen kun je vervangen door andere eiwitbronnen, zodat de soep vegetarisch wordt. In een half uur klaar. De pittigheid kun je natuurlijk naar je eigen smaak aanpassen. Dat geldt voor alle recepten uit dit boek.

Dan volgen de klassieke Indiase curry’s. Toombs heeft ervoor gekozen de recepten te vereenvoudigen ten opzichte van zijn vorige boeken, door niet eerst een basissaus te maken. Dus met minder moeite, een andere bereidingswijze, toch nog steeds restaurantwaardige resultaten, aldus Dan. En natuurlijk legt hij het hoe en waarom uit, tot en met welke pan je er het beste voor kunt gebruiken.
Heerlijk veel kipgerechten. Bijvoorbeeld de Kip Jalfrezi, die je zelfs met restjes gegaarde kip kunt maken en met een half uurtje op tafel staat. Dat geldt overigens voor verbazingwekkend veel gerechten.

Het hoofdstuk met curry’s, stoofpotten en sauzige gerechten begint met de uitleg over wat een curry nu precies is en waarin het verschilt van een stoofpot.
Ook hier veel kip, maar ook rundvlees, bijvoorbeeld voor de Kaap-Maleise bobotie en Hongaarse goulash, geitenvlees en varkensvlees. En vis. Zo noem ik Meen Molee, met zalm. Een snelle maaltijd die proeft alsof je uren hebt gekookt. En het ziet er ook nog eens prachtig uit. En dan zijn er natuurlijk nog de groente-curry’s.

Gerechten uit de oven komen in het volgende hoofdstuk aan bod. Bijvoorbeeld Fajita’s met kip van de bakplaat. Of de gevulde flespompoen met Mexicaans chorizogehakt. Gebakken en gefrituurd kan natuurlijk ook. Zo ziet de foto van de Vietnamese kippenvleugels met vissaus eruit alsof je ze zó uit de pan kunt pakken! En de Bánh Xèo, ofwel krokante Vietnamese rijstmeelpannenkoekjes) ogen ook al zo verleidelijk. Een vegetarisch recept uit dit hoofdstuk is Pakistaanse Biryani met kikkererwten. Een heel populair gerecht.

En dan is er nog een hoofdstuk met bijgerechten, sauzen en basisgerechten. Denk aan rijst, salades, bouillons, sambal, kruidenpasta’s en chutney. Ook specerijenmengsels komen aan bod. Heel leuk om zelf te maken.
Naast een algemeen register is er ook een receptenregister per regio. Dit is vooral handig als je meerdere gerechten uit eenzelfde streek of keuken wilt maken, bijvoorbeeld voor een uitgebreid feestmaal.

‘Eén pan’ van The Curry Guy is een mooi, met goudfoliedruk uitgevoerd, veelomvattend, smakelijk kookboek voor curry-lovers, voor mensen die van lekker eten houden en weinig afwas, voor pittige eters, en natuurlijk voor kookboekenliefhebbers.

The Curry Guy Eén pan | Dan Toombs
Good Cook | €29,95
ISBN 9789461433084