Basisboek AziatischDe Aziatische keuken is onverminderd populair. Dat is geen wonder want het is over het algemeen een gezonde keuken. Met verse groente, vis en vlees en de juiste smakelijke kruiden maak je snel een heerlijk gerecht.
Het Basisboek Aziatisch bevat 300 recepten uit de Thaise, Japanse, Chinese en Koreaanse keuken. We beginnen echter met basistechnieken zoals het koken van rijst en het inbranden van een wok. Het eerste receptenhoofdstuk is dat van Thailand. Bij ieder land start het boek met een overzicht van de belangrijkste ingrediënten en het kookgerei dat nodig is. Als er speciale technieken zijn zoals het vouwen van loempia’s dan wordt dat ook uitgebreid uit de doeken gedaan.

Het mooie van dit boek is dat alle hoofdstukken voorzien zijn van stap voor stap foto’s. Maar ook de opsomming van ingrediënten en het kookgerei krijgen we in kleine foto’s te zien. Voor mensen die visueel zijn ingesteld is dat een feestje. En als het om kookboeken gaat is vrijwel iedereen visueel ingesteld want het eerst wat je doet bij een recept is naar de foto van het eindresultaat kijken.
Op de linkerpagina’s staat het recept met een foto en op de rechterpagina de bereidingswijze met de stap voor stap foto’s. Tevens treffen we bij het recept de moeilijkheidsgraad aan. Heel makkelijk of makkelijk. Slechts heel af en toe zit er een moeilijk recept tussen.

Uiteraard treffen we de klassieke en bekende recepten zoals tom kha gai en viskoekjes aan maar ook veel minder bekende gerechten. We leren tamago bereiden. Dat is de hele dunne Japanse omelet die opgerold en in stukjes gesneden zo bij de sushi kan. We zien hoe we Sashimi moeten snijden en maken een aantal sushi’s. Ook is er soep met ramennoedels en varkensgehakt en bij de Chinese keuken maken we dimsum en pittige zure soep of geroerbakte kip met sesam en honing. Bij de Koreaanse gerechten leren we kleine Koreaanse flapjes maken en bakken die we serveren met een lauwwarme salade met tofu en radijs.

De 300 recepten zijn echt door iedereen te maken. Het boek staat ook vol met tips en trucs en kleine recepten voor sauzen en bijgerechten. Het is een uitermate smakelijk geheel. Je snapt natuurlijk wel dat een boek met 500 pagina’s en 300 recepten een hele dikke pil is. Het is een paperback maar niettemin een zwaar boek. Het heeft ook een uitgebreide woordenlijst, een register op ingrediënt en een index op naam van het recept.

Slechts weinig kookboeken geven zoveel recepten en informatie voor zo’n lage prijs. Je krijgt bij het Basisboek Aziatisch wel heel erg veel kookboek voor je geld. En een  erg fijn en goed bruikbaar kookboek ook nog. Voor de liefhebber van de Aziatische keuken een aanrader.
Het inkijkexemplaar op Bol.com geeft een uitstekende indruk van wat je kunt verwachten.

Bekijk op bol.com

Basisboek Aziatisch – Jody Vasallo, Emily Ezekiel – Good Cook – ISBN 9789461431936 – €14,95