Eva’s keukenkast is het resultaat van haar streven om alles op te maken: pienter en verspillingsvrij. Wat doe je met een halve bloemkool en hoe eet je minder vlees en vis? Met die uitgangspunten in gedachten dook Eva Posthumus de Boer in haar keukenkast. Het resultaat mag er zijn. Meer dan 55 ingredienten en ruim 150 recepten.
Hoewel ze al jaren een (culinaire) column in Het Parool had, verscheen haar eerste kookboek in 2017 (Voer voor Vrienden). En nu dus een waardig opvolger: Eva’s keukenkast, die overigens genomineerd is voor CPNB’s Het Gouden Kookboek 2019.

Eva's keukenkast

In een achttal hoofdstukken komen alle 55 ingrediënten aan bod. Van Groenten, Fruit, Zuivel en Ei, Vis, Vlees en Gevolgelte tot Graan, Noten en Peulvruchten en Sfeer-/Smaakmakers. Eva geeft ieder ingrediënt zijn (of haar) eigen podium met een introductie die columnachtig aandoet. “De aardappel was een tijdje uit. En nu is ie weer in – goddank”  over de koolhydraatarme hype. Of het eierrantsoen uit haar jeugd vanwege cholesterol, hetgeen inmiddels wetenschappelijk achterhaald is.

Ook de recepten worden doorspekt met weetjes, handigheidjes en persoonlijke noten. De recepten zelf zijn te omschrijven als een mix van klassiekers met een twist (zalm Wellington, champignons à l’escargots), de wereldkeuken (empanada’s) en een lichte voorliefde voor de Franse keuken. Je krijgt een recept voor twee-minuten yoghurtijs, zelfgemaakte hazelnootpasta en uitleg over de vele noedelsoorten in de supermarkt om maar eens wat te noemen.
Eva’s keukenkast is een lees-kookboek met soms hilarische anekdotes. Zoals de collega van manlief die kwam eten en naast een glutenallergie ook nog veganistisch at. Eind van het liedje? Ze kwam niet. Maar daardoor hebben wij nu wel een recept voor Vietnamese groenterolletjes met pindasaus.

Wat ik persoonlijk wel verfrissend vind is de nadruk op de bereiding en de recepten. Er staan prachtige paginagrote foto’s in Eva’s keukenkast en het geheel is sfeervol, maar veel gerechten komen gewoon met een klein kiekje. Verder kiest ze voor minder gangbaar vlees. Want we zijn dol op geitenkaas maar geitenvlees -en dan met name van de bokjes- blieven we niet. Dus laat die koe eens staan en kies voor Indonesische rendang van geitebok.

Veelzijdig en maakbaar zonder al te veel poespas is denk ik de beste omschrijving van wat Eva ons voorschotelt. Je krijgt zin om na het lezen de keuken in te duiken. Precies wat je wilt toch? Er zitten hier thuis als aardig wat papiertjes tussen de bladzijden [tonijntaart met paprika, meatless bourguignon, de eerder genoemde zalm Wellington, Indiase gemberbonen, de vega roti en nog veel meer].

Terecht genomineerd voor Het Gouden Kookboek 2019 die keukenkast van Eva!

Eva’s keukenkast – Eva Posthuma de Boer – uitgever Nijgh & van Ditmar – ISBN9789038807126 – €29,99