Marloes Coenen, haar naam is bekend vanuit de vechtsport MMA (mixed martial arts)  kampte jarenlang met veel klachten. Ze bezoekt diverse artsen en ondergaat allerlei onderzoeken om te kunnen verklaren waar al die klachten vandaan komen. Daar heeft ze nooit een duidelijk antwoord op gekregen en uiteindelijk kwam ze in aanraking met de kruidenleer. Voor de wedstrijden in haar sport moest ze gezond eten en ze kwam uit bij wat Hippocrates 2500 jaar geleden al zei: “Laat voeding uw medicijn zijn”. Zo ontstond de basis voor Herbal Heriones.

Cover van het boek Herbal Heriones

Link naar inkijkexemplaar op Bol.com

Het boek Herbal Heriones is gemaakt met vier andere vrouwen: Marije Boomsma, Leila de Jager, Maria Lam en Angie Vliese. Daarnaast komen er veel vrouwen aan het woord uit diverse culturen zoals o.a. de Chinese, Surinaamse, Turkse, Joodse, Indonesische, Molukse, Marokkaanse maar ook de Nederlandse cultuur die alle hun veelal eeuwenoude kennis delen. Samen vormen zij de Herbal Heriones waar dit boek naar is genoemd.

Marloes Coenen vertelt onder andere dat haar oma uit Turkije overal dille te drogen had hangen en ze gebruikte dat in veel gerechten. Je krijgt er ook nog eens een frisse adem van. Haar oma ging op onderzoek uit naar dille. Het komt van het Scandinavische dylla wat ‘wiegen’, ‘sussen’ of ‘verzachten’ betekent en het werd onder andere gebruikt om krampjes bij kinderen te verlichten. Ook heeft het kruid een genezende werking en bevordert het de nachtrust.

Vanessa Otten Wattimena vertelt een verhaal over een Moluks recept: Jamu. Dit drink je om je gezondheid te versterken. Er zijn diverse variaties van Jamu en dat heeft met de diversiteit aan eilanden, dorpen en stammen te maken. Het recept dat Vanessa deelt bestaat uit de ingrediënten gember, kurkumawortel, dadelsiroop of honing, vers geperst mandarijnsap, steranijs, kaneelstokjes en kokoswater.
In Herbal Heriones staan meer verhalen over leefstijl en wat voeding en/of kruiden kunnen betekenen. De vrouwen vertellen over familierecepten die van generatie op generatie zijn overgeleverd.

Voor de indeling van Herbal Heriones heeft Marloes Coenen vijf thema’s gekozen waar bijna iedereen mee in aanraking komt. Verkoudheid – griep en weerstand, Kindermiddeltjes, Verzorging en schoonheid, Vrouwenmiddeltjes, Ontspanning en ontgifting.
Je vindt bij deze vijf thema’s recepten voor diverse soepen om je weerstand op te bouwen of in stand te houden. Maar ook drankjes, rijstepap, sambal, kruidenstoofpot, thee en compote.

En wat dacht je van kompressen tegen blauwe plekken, keelpijnthee, een smoothie tegen diarree en verkoudheid en nog veel meer recepten om alledaagse kwalen te verhelpen. Een bekende is een havermoutbad bij huidproblemen of waterpokken. En ook de lindebloesemthee die pijnstillend, verzachtend en rustgevend is, is vast bekend bij velen.

Ben je nieuwsgierig naar meer verhalen en recepten dan is Herbal Heriones een mooi boek met veel wetenswaardigheden waar je heel lang plezier van kunt hebben. Of misschien weet je wel iemand die je hier heel blij mee kunt maken.

Herbal Heriones | Marloes Coenen
Nijgh van Ditmar | € 32,99
ISBN 9789038812250