De Nederlandse Wadden zijn fantastisch naar mijn bescheiden mening. Misschien omdat ze alleen per boot bereikbaar zijn, misschien vanwege de ruimte om je heen en de lucht die er laag hangt. Er is al veel over de Wadden geschreven maar gek genoeg niet over de culinaire historie. Daar brengt Lekker Wads verandering in. Alle Wadden worden belicht, en dat zijn er meer dan onze eigen TV-TAS want ook Duitsland en Denemarken kennen waddeneilanden.

Lekker Wads

De recepten vergezellen de historische verhalen in deze co-productie van Lodewijk Dros (Texelaar), Annette van Ruitenburg (woont op Texel en schreef Liever Lokaal) en fotograaf Ruth de Ruwe. Wat aten ze vroeger op de Wadden? Dros neemt ons in veertien hoofdstukken mee en zo vormt zich een beeld wat de keuken voortbracht. Via kinderboeken, familieoverlevering en talloze bronnen van Wieringen tot aan Fanø (Denemarken) ontdekt Dros de vergeten en verguisde keuken van het Waddengebied.

Lees mee over Vlielandse kissebillen en Rottumer sakkoek. Maar ook wat de eilanders niet aten is interessant. Gek genoeg, want in overvloed aanwezig, stonden lamsvlees, zeekraal en mosselen niet op het menu. Garnalen waren evenmin in trek. Boerenkool is dan weer wel een verbindende schakel tussen de verschillende eilanden. Weliswaar ging de kool niet allemaal in de Mous (stamppot op zijn Gronings). Zij werd soms gekookt met room (grønlangkål) geserveerd met havergrutten of met krieltjes (Lütje Tuffels).

De recepten bij en tussen de teksten borduren er op voort. Zo staat het gerecht Blote billetjes in het gras in een hoofdstuk over vrijgang. Soms zijn de recepten traditioneel: boekweitgrutten of sakmeel maar vaak ook met een twist: roggebrood-ijs, quinoa met bloemkool en duindoorn of witte aalbessenjam met senchathee.

De hoofdstukken lezen heerlijk weg en de recepten nodigen uit om zelf de keuken in te gaan en de Wadse culinaire ziel te proeven. Een aanrader om de Wadden van een heel andere kant te leren kennen.

Lekker Wads – Lodewijk Dros en Annette van Ruitenburg – uitgever Boom – ISBN9789024434169 – €27,50