Estée kooktWe kennen Estée Strooker als tv-kok en vooral als chef-kok in haar eigen restaurant ‘t Amusement. Het boek “Estée kookt” gaat over De nieuwe Nederlandse keuken. Een keuken die Estée na aan het hart ligt. Ze is van mening dat we best trots mogen zijn op onze eigen tradities en culinaire cultuur al mag die wel een beetje opgefrist worden. En dat is de grondslag van dit kookboek geworden. De vier seizoenen staan centraal want uiteraard kijken we goed naar wat er bij het seizoen hoort voor we de keuken ingaan. Het is grappig dat Estée zegt dat dit boek ook een beetje chaotisch is omdat haar karakter nu eenmaal ook zo in elkaar zit. Het boek dient als bron van inspiratie en daagt je uit om zelf te experimenteren en je vooral niet klakkeloos aan de recepten te houden.

“Estée kookt” is een verzameling recepten, verhalen, herinneringen, tips en trucs zowel van Estée als van haar oma, moeder en oom. Haar oom heeft een aantal restaurants waar Estée haar eerste horeca-ervaring opdeed alvorens ze voor een koksopleiding en stages naar Frankrijk vertrok. Dat ze een goed geschoolde chef-kok is blijkt uit alles want de recepten zijn bijzonder en uniek terwijl ze toch gebaseerd zijn op de eenvoudige Nederlandse culinaire cultuur. Estée is dol op groente en ook dat komt goed naar voren in de recepten.

Het chaotische waar Estée het over heeft zit hem in het feit dat de vier hoofdstukken van alles door elkaar bevatten. Het ene hoofdstuk heeft meer hoofdgerechten dan het andere en er is wat dat betreft geen lijn in te ontdekken. Maar dat stoort niet en maakt het boek alleen maar spannender. Door het hele boek heen staan mooie foto’s van Estée, de gerechten en ingrediënten. Het villen van een haas krijgen we uitgebreid te zien want ook dat hoort erbij als je het recept Haas van oma Mien wilt maken. In de zomer maken we aardbeien in met gin en in de winter eten we die ingemaakte aardbeien met yoghurt. Veel recepten zijn heel goed te maken en soms zelfs erg simpel. Een voorbeeld is  aardappelpuree en ook de ouderwetse witlof met ham en kaas uit de oven. Het is een verademing ten opzichte van de opgesmukte hutseflutsrecepten met 100 ingrediënten die we vaak in kookboeken tegenkomen.

Maar we moeten en zullen niet vergeten dat Estée een doorgewinterde chef-kok is want we komen ook recepten tegen in de categorie poeh poeh, nou nou, kan ik dat wel als hobbykok? Dat zijn er niet veel maar ze zijn er wel. De doorsnee thuiskok zal zich niet snel wagen aan een salade van kalfshart en kalfstong met mosterd, doperwten en radijs of zwezerik met groene asperges en morilles. Daar moet je toch wel een keukenprins(ses) voor zijn om je daaraan te wagen. Het overgrote deel van de recepten is heel goed te maken en er staan echt prachtige gerechten in het boek die je doen watertanden. Zoals biet en pompoen uit de oven met roze peper en rozemarijn, venkelsalade met rivierkreeft, rijkelijk gevulde huzarensalade, chcoladeparfait met witte chocolade-muntsaus en de klassiekers zoals stoofpeertjes, erwtensoep, boerenkoolstamppot met stompaf (zuurkoolspek) en een overheerlijke sukade die 8 uur in de oven heeft gestaan.

Op het boek staat een ‘stempel’ met Stoer, Puur & Passievol en dat is precies zoals “Estée kookt” is. Het is een boek dat nog jaren meegaat en waar je nog heel lang met veel plezier uit zult koken.
Het inkijkexemplaar op Bol.com geeft een klein inkijkje in dit mooie boek.

Bekijk op bol.com

Estée kookt – Estée Strooker – Uniekboek Spectrum – ISBN 9789000361496 – €22,50