Recept uit La Paella – lees hier de recensie

Alvorens we aan het recept beginnen eerst even een tip van de redactie van Kookboekennieuws.
In dit gerecht zit een stuk Franse bloedworst. Dat zal niet iedereen even smakelijk vinden. Maar je begrijpt natuurlijk wel dat je die bloedworst ook kunt weglaten of kunt vervangen door bijvoorbeeld chipolataworstjes. Bak die dan wel eerst even mee met de kip en spek. En nu door naar het recept.

Arroz con Costra – Rijst met een korstje

Dit is een ovengebakken rijstgerecht dat vlak voor het serveren verrijkt wordt met een heerlijke eikorst. Het komt oorspronkelijk uit Murcia, een van Spanjes belangrijkste rijst- en groentetelende regio’s. Traditioneel werd het gemaakt in een cazuela (zie foto), maar een braadpan werkt net zo goed.

Voor 6 personen

Ingrediënten:
4 el olijfolie
1 bol knoflook gepeld maar heel gelaten
3 kippendijen, gehalveerd
2 speklapjes, elk in 3 stukjes (ca. 250 gram)
2 tomaten, in blokjes
1 tl paprikapoeder
350 gram bomba, calasparra- of arboriorijst
100 gram (Franse) bloedworst
1 blik (400 gram) kikkererwten, uitgelekt
1,25 liter warme kippenbouillon
6 eieren
zeezout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verhit de olie in een ovenvaste braadpan en bak de hele knoflookbol in 5 minuten rondom goudbruin. Voeg de kippendijen en stukjes spek toe en bak ze in 5 minuten bruin. Haal het vlees met een schuimspaan uit de pan en zet opzij (laat de knoflook erin).

Doe de tomaten en het paprikapoeder in de pan en stoof 5 minuten. Roer de rijst erdoor zodat alle korrels bedekt worden.

Schik de kip, het spek en de bloedworst op de rijst in de pan, met de knoflook in het midden. Verdeel de kikkererwten erover en giet de bouillon erbij, met een beetje zout en peper. Zet de pan in de voorverwarmde oven en bak het gerecht 30-35 minuten, tot de vloeistof opgenomen is.

Klop de eieren los met een beetje zout. Haal de pan uit de oven, schenk het losgeklopte ei er voorzichtig over en zet nog 5 minuten in de oven, of tot het ei gestold is en een korst vormt. Haal het gerecht uit de oven en laat voor het serveren 10 minuten staan.